U trendu

Priče iz daljine

Saznati ponešto o različitim kulturama i različitim načinima mišljenja, o različitim životnim filozofijama – uvek je zanimljivo i, neretko, obogaćujuće iskustvo. Takvo iskustvo omogućava vam knjiga "Šum bambusa", koju su priredili Sonja Višnjić i Predrag Žižović.
U ovu knjižicu od svega stotinak strana stalo je pravo malo bogatstvo. Podeljena je na tri odeljka: prvi se bavi Indijom, drugi Kinom, a treći Japanom. Svaki odeljak počinje kratkim objašnjenjima o nekim od verovanja koja se praktikuju u tim zemljama (budizam u Indiji, taoizam, konfučijanizam i budizam u Kini i budizam u Japanu), a zatim slede kratke priče koje objašnjeno ilustruju.
Pre ta tri odeljka ide kratak uvod, kojim se objašnjava struktura knjige, njen cilj, daje se podatak gde je većina priča iz knjige ranije objavljena na našem jeziku (ima i nekih koje su prvi put objavljene kod nas), a pruženo je i objašnjenje kako je odabran naslov knjige – bambus je simbol veoma prisutan u istočnjačkim kulturama, simbol postojanosti, rasta, izdržljivosti, odanosti, neiskvarene ljubavi, dugog života, istine i sreće.
Odeljak o Indiji počinje kratkim objašnjenjem o nastanku i razvoju budizma u toj regiji. Zatim sledi šesnaest kratkih priča kroz koje čitalac može da stekne uvid u način razmišljanja budista. Neke od ovih priča deluju kao malo zamorno propovedanje, ali su, ukupno uzev, zanimljive, neke od njih i veoma ljupke.
Odeljak o Kini počinje objašnjenjima o nastanku i razvoju taoizma, konfučijanizma i budizma u Kini, kao i o njihovom međusobnom mešanju, što budizam u Kini čini različitim od onog u Indiji. Nakon toga sledi 21 priča, kraće su nego one u delu o Indiji, neretko i živahnije, i odlična su ilustracija opisanih verovanja i njihove primene u životu.
Deo o Japanu počinje istorijatom budizma u Japanu i njegovim prelaskom u zen-budizam, a zatim sledi 13 veoma interesantnih priča, za naše podneblje prilično neobičnih, mada ne i nerazumljivih. Svaka vam na svoj način pruža uvid u drugačiji način mišljenja i života, neretko ostavljajući utisak da ste prisustvovali sceni iz života vama neobičnih ljudi.
Sledi spisak korišćene literature u kojem možete pronaći veoma zanimljive naslove (dosta toga je objavljeno i kod nas) ako vas je ovakva tematika zainteresovala, sadržaj i spisak onih ljupkih slika na koje ste povremeno nailazili tokom čitanja.
Pravo malo bogatstvo na stotinak strana koje preporučujemo svakom koga ove kulture interesuju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.