U trendu

Priče izgubljenih duša

Jedan od najpoznatijih i svetski priznatih japanskih pisaca Haruki Murakami već pet godina je prisutan u domaćim knjižarama, a nedavno je objavljen njegov poslednji roman "Kad padne noć". Roman se u priličnoj meri razlikuje od prethodnih Murakamijevih dela ("Južno od granice, zapadno od sunca", "Saputnik ljubav", "Igraj, igraj, igraj" i verovatno najpoznatijeg "Norveška šuma"), jer ovoga puta u osnovi nije priča sa ljubavnim zapletom, već je naglasak stavljen na atmosferu i osećanje otuđenosti i usamljenosti.
Radnja romana uklopljena je u sedam časova od ponoći do jutra kada se ukrštaju priče pet "izgubljenih duša": prelepa mlada žena u višednevnom neprekidnom snu, trombonista na noćnoj probi sa džez orkestrom, mlada prostitutka pretučena u hotelu za ljubav, programer koji čitave noći radi na softverskom projektu i devetnaestogodišnja devojka koja luta po barovima i ulicama u želji da pobegne od kuće. Uz usamljenost i otuđenost mlade generacije koja se trudi da uskladi svoje ideale i realnost i neizostavnu muziku u pozadini – Murikamijev svet u ovom romanu jeste svet snova u kojem ljudi nestaju u televizijskoj slici, dok njihov odraz ostaje u ogledalu i kada oni napuste prostoriju.
"Kad padne noć" je roman koji se kreće od hipnotički privlačne drame do metafizičke spekulacije, koji u svoje elegantno tkanje upliće niti vremena i prostora. Murakamijev specifični humor takođe je prisutan, kao i psihološka dubina junaka, a sve zajedno dovedeno je u savršen sklad zahvaljujući piščevom besprekornom spisateljskom umeću. Murakami je dobitnik više prestižnih knjiženih nagrada, a prevodio je na japanski Karvera, Irvinga, Selindžera i druge američke pisce. Nakon višegodišnjeg perioda provedenog u Americi i Evropi, živi u Japanu, a radi kao gostujući profesor na Univerzitetu Prinston u SAD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar