U trendu

„Privatna vrednost“ u Rezidenciji ambasadora Ć vajcarske

BEOGRAD – IzloĆŸba radova ĆĄestoro umetnika i umetnica iz Srbije, koji pripadaju najmlađoj generaciji, biće otvorena 20. juna u Rezidenciji ambasadora Ć vajcarske u Beogradu.

Reč je o finalistima konkursa „Privatna vrednost“, koji je Ambasada Ć vajcarske raspisala drugi put kako bi nastavila da podstiče stvaralaĆĄtvo ovdaĆĄnjih mladih autora i autorki.

Na ovogodiĆĄnju temu „Lično angaĆŸovanje“, prema oceni stručnog ĆŸirija u sastavu: Maja Kolarić, MiĆĄela BlanuĆĄa i Jan Egster, najbolje su odgovorili: Luka Cvetković (1995), Dejan Ivanović (1993), Jovan Matić (1996), Aleksandar Rakezić (1995), Tamara Spalajković (1996) i Lazar Zagrađanin (1995).

Na konkurs je stiglo 163 prijave, a pravo učeơća imali su umetnici i umetnice rođeni 1993. godine i kasnije, sa stalnim boravkom na teritoriji Srbije od najmanje tri godine.

IzloĆŸba „Privatna vrednost“ polazi od ideje da prikaĆŸe recentnu umetničku praksu i razmotri kontekste unutar kojih mladi umetnici, koji tek stupaju na umetničku scenu, deluju danas i ovde, kaĆŸu članovi ĆŸirija.

„ZamiĆĄljena kao prostor bez oĆĄtrih rubova, izloĆŸba usmerava pogled posmatrača na aktuelna druĆĄtvena stanja i zbivanja, na estetske i konceptualne pretpostavke, ali pre svega na motivaciju mladih umetnika i njihovu reakciju na postojeće druĆĄtveno stanje i okolnosti. Sačinjena od pojedinačnih priča umetnika, njihovih političkih, kulturnih, ekonomskih i ličnih doĆŸivljaja čini ovu izloĆŸbu poljem individualnih iskustava i specifičnu tačku emancipacije“, objasnio je ĆŸiri.

Ambasador Ơvajcarske u Srbiji Filip Ge je primetio da Srbija ima kulturnu zaostavơtinu koja ne samo ơto mora biti očuvana, već i podstaknuta na dalji razvoj.

„Srbija budućnosti pripada mladima ove zemlje bilo da su oni umetnici ili pripadnici bilo koje druge profesije. S obzirom da spada u četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Ć vajcarska je spremna da i dalje ‘ulaĆŸe’ u ovdaĆĄnji ljudski kapital sutraĆĄnjice“, rekao je Ge, povodom otvaranja izloĆŸbe „Privatna vrednost“.

Na svečanom otvaranju, ĆŸiri će proglasiti pobednicu ili pobednika konkursa, koji će dobiti nagradu u iznosu od 2.000 evra.

Svih ĆĄestoro finalista takođe su dobili novčanu potporu od Ambasade Ć vajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji će biti izloĆŸeni.

IzloĆŸba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove, a biće otvorena za javnost od 22. juna do 27. jula dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.