U trendu

„Privatna vrednost“ u Rezidenciji ambasadora Švajcarske

BEOGRAD – Izložba radova šestoro umetnika i umetnica iz Srbije, koji pripadaju najmlađoj generaciji, biće otvorena 20. juna u Rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu.

Reč je o finalistima konkursa „Privatna vrednost“, koji je Ambasada Švajcarske raspisala drugi put kako bi nastavila da podstiče stvaralaštvo ovdašnjih mladih autora i autorki.

Na ovogodišnju temu „Lično angažovanje“, prema oceni stručnog žirija u sastavu: Maja Kolarić, Mišela Blanuša i Jan Egster, najbolje su odgovorili: Luka Cvetković (1995), Dejan Ivanović (1993), Jovan Matić (1996), Aleksandar Rakezić (1995), Tamara Spalajković (1996) i Lazar Zagrađanin (1995).

Na konkurs je stiglo 163 prijave, a pravo učešća imali su umetnici i umetnice rođeni 1993. godine i kasnije, sa stalnim boravkom na teritoriji Srbije od najmanje tri godine.

Izložba „Privatna vrednost“ polazi od ideje da prikaže recentnu umetničku praksu i razmotri kontekste unutar kojih mladi umetnici, koji tek stupaju na umetničku scenu, deluju danas i ovde, kažu članovi žirija.

„Zamišljena kao prostor bez oštrih rubova, izložba usmerava pogled posmatrača na aktuelna društvena stanja i zbivanja, na estetske i konceptualne pretpostavke, ali pre svega na motivaciju mladih umetnika i njihovu reakciju na postojeće društveno stanje i okolnosti. Sačinjena od pojedinačnih priča umetnika, njihovih političkih, kulturnih, ekonomskih i ličnih doživljaja čini ovu izložbu poljem individualnih iskustava i specifičnu tačku emancipacije“, objasnio je žiri.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge je primetio da Srbija ima kulturnu zaostavštinu koja ne samo što mora biti očuvana, već i podstaknuta na dalji razvoj.

„Srbija budućnosti pripada mladima ove zemlje bilo da su oni umetnici ili pripadnici bilo koje druge profesije. S obzirom da spada u četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Švajcarska je spremna da i dalje ‘ulaže’ u ovdašnji ljudski kapital sutrašnjice“, rekao je Ge, povodom otvaranja izložbe „Privatna vrednost“.

Na svečanom otvaranju, žiri će proglasiti pobednicu ili pobednika konkursa, koji će dobiti nagradu u iznosu od 2.000 evra.

Svih šestoro finalista takođe su dobili novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji će biti izloženi.

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove, a biće otvorena za javnost od 22. juna do 27. jula dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati.

(Tanjug)

Napišite komentar