U trendu

Priznanje „Kulturni obrazac“ ustanovama i pojedincima

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci priznanje „Kulturni obrazac“ ustanovama i pojedincima za „posvećeni rad na korist naše kulture“.

Priznanje „Kulturni obrazac“ dobilo je 10 ustanova: ansmabl „Venac“ iz Gračanice, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Muzej „Tera“ (Kikinda), Narodni muzej u Beogradu, Narodno pozorište u Prištini, Prirodnjački centar u Svilajncu, Republički sekretarijat za javne politike, Filmske novosti, Hor „Srbski pravoslavni pojci“ i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Priznanje je dobilo i dvadeset dvoje pojedinaca: Aleksandra Ninković Tašić, predsednik Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“, Biljana Tomić, direktorka Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu, Bojan Suđić, rukovodilac Simfonijskog orkestra RTS-a, Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije, Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Dobitnici su i Darko Ivić, direktor festivala „Bosifest“, Darko Tanasković, bivši ambasador u Unesku i predsednik UO Narodnog muzeja, Dejan Matić, vozač GSP-a i aktivista Udruženja za odbranu ćirilice, Dušan Jovović, multimedijalni umetnik, Đorđe Nešić, pesnik iz Dalja, Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu, Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine, Zoran Rajičić, predsednik Saveta Sabora frulaša u Prislonici.

Priznanje je pripalo i Jeleni Dobrović-Bojanović, kustoskinji Muzeja Vojvodine, Ljiljani Petrović Zečić, direktorki Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Maji Kapor, arhitekti, Milici Erić, članici Gradskog veća u Prokuplju, Mirku Kovačeviću, članu Komisije za Hilandar, Oliveri Skoko, kustoskinji Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Snežani Janković, ambasadoru Srbije u Bernu i Čedomiru Žeravici, osnivaču Muzeja „Žeravica“ iz Novog Miloševa.

„Jedno simbolično, ali iskreno hvala dobilo je formu priznanja pod nazivom „Kulturni obrazac“ i možemo zaista reći da ove ustanove i pregaoci mogu da budu „kulturni obrazac“ u svojim delatnostima na širokom polju kulture“, rekao je Vukosavljević.

On je dodao da se na diplomi nalazi citat Slobodana Jovanovića: „Kultura daje onaj ugled i onu moralnu nadmoćnost koja, takoreći, neosetno i ne nailazeći na otpor, pobeđuje“.

U ime nagrađenih na priznanju su zahvalili direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i član Komisije za Hilandar Mirko Kovačević.

Kratak film u produkciji Filmskih novosti podsetio je na sve ono što je obeležilo srpsku kulturu u proteklih godinu dana, od otvaranja rekonstruisanog Narodnog muzeja u Beogradu i Kulturnog centra Srbije u Pekingu, preko upisa pevanja uz gusle na Uneskovu Listu nematerijalne kulturne baštine, akcije „Negujmo srpski jezik“, učešća Srbije kao počasnog gosta na sajmovima knjiga u Teheranu i Budimpešti, do radova na obnovi u manastira Hilandar, Gračanica i Banjska i povratka „Gorestnog plača“ Zaharija Orfelina u Narodnu biblioteku Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.