U trendu

Profesor Dragan Stojanović dobitnik Andrićeve nagrade

BEOGRAD – Andrićevu nagradu za najbolju priču ili zbirku priča za 2018. godinu dobio je profesor Dragan Stojanović za knjigu „Ćerka španskog borca“ u izdanju Doma kulture Studentski grad u Beogradu.
Nagradu je jednoglasno dodelio žiri u sastavu Aleksandar Jovanović (predsednik), Marko Nedić i Petar Pijanović.
U užem izboru su bile još knjige Borivoja Adaševića „Iz spiskova prećutanih stvari“ u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada i MIlete Prodanovića „O papagajima i predatorima“ u izdanju beogradskog Arhipelaga.

U odluci žirija je navedeno da je knjiga „Ćerka španskog borca“, u kojoj se nalaze tri novele, vratila dostojanstvo priči i pripovedanju.

„Pratećgi svoje junak i junakinje, kroz burnu srpsku istoriju tokom čitavog 20. veka Dragan Stojanović je na umetnički impresivan način nastavio Andrićev govor o nerazlučivom spletu istorije i tragičnosti ličnih sudbina“, konstaovali su članovi žirija.

Stojanović bio je predavač a sada je profesor emeritus na Odeljenju za Opštu književnost i teoriju na beogradskom Filološkom fakultetu i tokom svoje akademske karijere intenzivno se bavio pisanjem beletristike i teorijskih tekstova.

Do sada je objavio pet romana, četiri knjige pripovedaka, četiri zbirke pesama, prevodio je uglavnom nemačke klasike, a pre nekoliko godina među svojim teorijskim spisima objavio je i obimnu knjigu i Ivi Andriću „Lepa bića Ive Andrića“, koja je je dobila nagradu Đorđe Jovanović za esejističku prozu.

Profesor Stojanović je priznao da je izuzetno srećan što je dobio priznanje koje nosi ime njegovog omiljenog pisca sa kojim se „druži“ od mladosti, ali kazao je i da nije bio naročito iznenađen jer je ova knjiga sa tri novele dobila izuzetno povoljne kritike.

„Ceo život živim sa Andrićem“, rekao je laureat i dodao da je knjiga znak i priznanje da je došao u godine kada se prave rezimei sopstvenog stvaralaštva.

On je kazao i da je veoma zadovoljan što je žiri prepoznao njegovu želju da „ne pljuje“ po svojim junacima i junakinjama, jer smatra da toga ima i previše u savremenoj srpskoj literaturi.

„Želja mi je bila da obuhvatim jedan vek jer se sa krajem 20. veka bliži i moj kraj“, konstatovao je autor .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.