Prokleta avlija na turneji u Crnoj Gori

Baletska predstava po noveli Ive Andrića „Prokleta avlija“ u režiji Nebojše Bradića gostovaće tokom leta u novoj postavci u gradovima Crne Gore, a najesen će biti prikazana i u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavio je juče produkcijski tim.

„To je svakako nova premijera, jer je nova premijera svako izvođenje predstave sa novim ansamblom. Ta energija se dobro uspostavila, igra se pročišćava, postaje esencijalna, usavršena i teži ka tom izrazu koji je bio prvobitni izazov, kako da Andrića pretočimo u savremenu igru“, rekao je Bradić na konfereniji za novinare.

Predstava koja je premijerno bila izvedena 22. jula 2014. na Budva grad teatru, prema rečima Bradića tokom letnje sezone biće izvođena na letnjim festivalima u Budvi, na Cetinju, u Tivtu i Baru, kao i na drugim gostovanjima.

Baletska predstava „Prokleta avlija“ rađena je u koprodukciji Nacionalne fondacije za igru i Narodnog pozorišta iz Beograda, u koreografiji Dane Rutenberg iz Izraela i uz muziku kompozitora Zorana Erića.

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung rekla je da predstava „Prokleta avlija“ nije bila samo „eksperiment“, već ostvarenje cilja da ta umetnička grupa proizvodi predstave i popularizuje igru. Ona je rekla da je u pripremi nova produkcija, a u toku su pregovori sa potencijalnim partnerima sa kojima će biti urađena ta predstava, u kojoj bi trebalo da budu angažovani i polaznici Nacionalne fondacije za igru.

Kako je najavila, Nacionalna fondacija za igru danas, 25. juna, organizuje audiciju za nove polaznike pripremne i profesionalne klase baletske škole, a tokom leta organizovaće intenzivne letnje kurseve, kao i usavršavanja svojih učenika u Firenci i Ženevi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike