U trendu

Promocija 51. BITEF-a u Kulturnom centru Srbije u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u toku je promocija 51. izdanja Bitefa, jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u svetu, koja će pod sloganom „Nebo nad Bitefom“ (1967-2017) trajati do 20. septembra.

Promocija ovogodišnjeg Bitefa u Parizu obuhvata tri kulturna dogadjaja, a prvi u nizu je retrospektivna izložba plakata „U susret 51. Bitefu“, otvorena 6. septembra.

Ona predstavlja dijahronijski pregled pola veka trajanja festivala, a posetioci će uz 50 izloženih Bitefovih plakata moći da steknu uvid u programske koncepcije festivala i njegove teorijske orijentacije.

Izložbu prati video prezentacija „Dogadjaj – Bitef (1967-2017)“, koja u formi kolažnog foto-prikaza takodje prikazuje istoriju festivala.

Video prezentacija predstavlja upečatljive i uzbudljive izvodjače u proteklih 50 godina i izražava misiju festivala da prepozna dolazeće generacije umetnika, kao i znanje selektora festivala koji su novine u svetu pozorišta donosili u Beograd, i na taj način ih pokazivali celom svetu.

Najvažniji dogadjaj promocije Bitefa u Parizu biće panel „Bitef i francusko pozorište: Pola veka povezivanja kultura“, najavljen za 13. septembar.

Na panelu će umetnički direktor festivala Ivan Medenica voditi razgovore o značaju i vrednostima zastupljenosti francuske kulture na Bitefu sa eminentnim francuskim pozorišnim delatnicima.

Medju njima će biti svetski priznat teatrolog i pozorišni kritičar Žorž Bani, zvezda koreografije modernog plesa Kerolin Karlson, kao i miljenik beogradske publike režiser Žoris Lakost, kome će tom prilikom biti uručena Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ prošlogodišnjeg 50. Bitefa za predstavu „Suite N°2“.

Kulturni centar Srbije (Jugoslavije) u Parizu osnovan je 1973. godine sa ciljem da predstavlja široj inostranoj javnosti bogatsvo i diverzitet tada jugoslovenske, danas srpske kulture i njenu otvorenost za dijalog s drugim nacionalnim kulturama.

Bitef su 1967. godine osnovali Mira Trailović i Jovan Ćirilov, a tokom 50-godišnje istorije festivala naročito je bila zastupljena saradnja s francuskim pozorištima.

O čvrstim kulturnim vezama Bitefa i Francuske svedoči i činjenica da je Mira Trailović 1983. godine bila umetnička direktorka 20. Svetskog pozorišnog festivala u Nansiju.

Ovogodišnji 51. BITEF biće svečano otvoren 23. septembra u Centru „Sava“ predstavom „Olimp“ koja traje 24 sata i koja će u Beogradu biti izvedena posle Antverpena, Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona i Tel Aviva. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar