U trendu

Promocija prvog kola Sabranih dela Radomira Konstantinovića u sredu u Šapcu

Promocija prvog kola Sabranih dela srpskog pisca i filozofa Radomira Konstantinovića biće održana sutra u Sinagogi u Šapcu, saopštio je danas pokret Novi optimizam.

O „zvezdi“ prvog kola, remek-delu „Dekartova smrt“, i o još četiri knjige govoriće predsednik Fondacije „Stanislav Vinaver“ Slobodan Ilić, priredjivač Konstantinovićevih Sabranih dela Gojko Tešić, pisac i dramaturg Nenad Prokić, pisac i novinar Radivoj Cvetićanin.

Priredjivači Sabranih dela su Gojko Tešić i Iva Tešić, a izdavači su Fondacija „Stanislav Vinaver“ i Dan graf Danas.

Podršku izdavanju Sabranih dela pružio je Grad Šabac, dok promociju organizuje pokret Novi optimizam.

U prvom kolu su objavljene knjige: roman „Dekartova smrt“, „Beket i drugi“, eseji i kritike o svetskoj književnosti, „Neispisano vreme“ – književnost, filosofija, umetnost, svakodnevica, „O jednom ćutanju“ – eseji o modernoj srpskoj književnosti 20. veka, „Veličina i prokletstvo“ – od Dositeja do Skerlića i Matoša.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uručio je nedavno istoričarki Latinki Perović prvo kolo Sabranih dela Radomira Konstatninovića i rekao da je ponosan što je Šabac jedini grad u Srbiji koji za kulturu izdvaja sedam odsto ukupnog gradskog budžeta.

„Ono po čemu se meri kultura jedne zemlje je i činjenica kako se društvo odnosi prema nasledju vrhunskih intelektualaca koji su stvarali u toj sredini. Naravno da je u tom smislu objavljivanje Konstantinovićevih dela kako bi ono bilo dostupno javnosti, suštinska i kapitalna stvar“, rekla je tom prilikom Perović i dodala da se Savet za očuvanje misaonog nasledja Radomira Konstantinovića brine o tome i da je u suštini najvažnija stvar objavljivanje tog nezaobilaznog opusa.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Šabac. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.