U trendu

Promovisana knjiga Gordane Petković o proti Alimpiju

NOVI SAD – Knjiga Uspomene prote Alimpija Popovića, autorke Gordane Petković, promovisana je večeras u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima. Otvorena je izložba posvećena prvom posleratnom gradonačelniku Novog Sada, proti Alimpiju Popoviću, koju će posetioci moći da pogledaju do kraja leta.

„Knjiga „Uspomene prote ASlimpija Popovića objavljena je 2017. godine, povodom 300 godina Almaške crkve, u kojoj je Alimpije Popović bio paroh, kao i povodom 50 godina od njegove smrti. Večera sje promovišemo ovde u Sremskim Karlovcima, zbog toga što je Popović bio đak Karlovačke Bogoslovije“, rekla je autorka Gordana Petković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je na promociji da knjiga nije samo arhivska građa i prosta zbirka uspomena.

„Ova knjiga je i vodič kroz Novi Sad, s kraja 19. i do polovine 20. veka, uz odrastanje čoveka koji je imao bitnu ulogu za Novi Sad u to vreme. Bio je sveštenik i paroh u Uspenskoj i Almaškoj crkvi i vodio grad posle Drugog svetskog rata obnovu posle razaranja. Veliki trag je ostavio i tako što je utemeljio i započeo obeležavanje stradanja Novosađana u raciji“, rekao je Vučević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar