najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prvi festival knjiga u Kulturnom centru Beograda

Prvi festival knjiga, koji će na jednom mestu okupiti preko 30 izdavača iz Srbije, biće održan od 28. do 29. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Reč je o manifestacij na kojoj će biti predstavljeni pažljivo odabrani naslovi iz stručne literature iz oblasti društvenih nauka i poslovne knjige.

Cilj festivala je da se skrene pažnja na značaj relevantnih sadržaja u izdavačkoj produkciji Srbije u oblasti humanistike, kulture, umetnosti i ukaže na globalne trendove multidisciplinarnog pristupa ovim oblastima, kao i da se ukaže na značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi Srbije. Da se čuje glas bibliotekara i promovišu pojedini naslovi po izboru izdavača, bez isticanja i favorizovanja izdavača, već knjiga, i da ovu vrstu literature približi bibliotekama.

U zvaničnom programu festivala, 28. januara 2016. je panel „Tajna ulaska u biblioteke“ koji bi trebalo da osvetli lavirint puta ovih knjiga do biblitečkih polica.

Tokom Festivala knjiga biće održan i ciklus razgovora na temu „Obrazovanje na tranziciji“ (istorija, ekonomija, umetnost, agrokultura).

Predviđeno je i da stručni žiri, sastavljen od kompetentnih kulturnih poslenika iz različitih oblasti, izabere najbolje knjige u tri kategorije: knjiga koja ostvaruje naučni doprinos uz poštovanje kriterijuma profesionalnog izdavaštva, knjiga koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i vredno reprint izdanje stare knjige čija vrednost i aktuelnost odoleva vremenu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike