U trendu

Prvi Filmski festival dunavsko-panonske regije

BEOGRAD – Prvi Filmski festival dunavsko-panonske regije „Porodica naroda/Family of Nations“ počinje sutra u Somboru, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“.

Festival će trajati do 16. septembra.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano sedam filmova u selekciji Zorana Živkovića: „Jedan dan“, koji je režirala Zsofia Szilagyi (Mađarska), „Ederlezi Rising“ Lazara Bodrože (Srbija), „Comic Sans“ Nevia Marasovića (Hrvatska), „Granice, kiše“ Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara (Bosna i Hercegovina), „Žaba“ Elmira Jukića (Bosna i Hercegovina), „Bezbožna omladina“ Alaina Gsponera (Nemačka), „Porodica“ Konstantina Popeska (Rumunija).

U žiriju su Radoslav Zelenović, Gorčin Stojanović i Lazar Rajić Rokvud, rođeni Somborac koji decenijama živi i snima u Holivudu.

Selekcija studentskog filma okupuće neafirmisane mlade stvaraoce sa umetničkih akademija iz regiona, po izboru filmskog kritičara Gorana Jovanovića, a o najboljem odlučivaće žiri u sastavu Maja Šuša, Slaven Došlo i Peter Goretić.

Selekciju „Core Diplomatiqum“ sastavila je ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart sa tri ostvarenja iz pomenute zemlje.

U okviru selekcije „Kad bi Sombor bio Holivud“ biće prikazano nekoliko filmova koji su idejno ili tematski povezani sa gradom-domaćinom festivala.

Prateći program festivala činiće izložbe, koncerti filmske muzike, razgovori sa umetnicima, kao i promocija RTS-ove serije „Koreni“.

Festival je osnovan na inicijativu gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović i holivudskog glumca Džona Sevidža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar