U trendu

Prvi izbor digitalizovane zaostavštine Milana Zlokovića do kraja godine

BEOGRAD – Do kraja godine trebalo bi da se prvi izbor digitalizovanih predmeta iz zaostavštine arhitekte Milana Zlokovića (1898-1965) nađe na sajtovima Fondacije koja nosi njegovo ime i Muzeja grada Beograda.

Pokretna zaostavština Milana Zlokovića, jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih arhitekata, čija je zaštita u nadležnosti Muzeja grada Beograda, obuhvata više hiljada predmeta – originalne crteže, projekte izvedenih i neizvedenih objekata, lične prepiske, dokumenta, fotografije objekata, beleške njegovog teorijskog rada.

Istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Muzeja grada Beograda Angelina Banković kaže da im predstoji nekoliko godina rada na stručnoj obradi i inventarisanju tih predmeta u okviru zbirke Muzeja grada Beograda, ali će se uporedo s tim raditi digitalizacija materijala.

„Neće se čekati da se završi sa obradom, već će se paralelno raditi na digitalizaciji i konzervaciji, i očekujemo da će se već tokom ove godine prvi izbor digitalizovanih predmeta naći na veb sajtu Muzeja grada Beograda i Fondacije ‘Milan Zloković'“, rekla je Bankovićeva Tanjugu.

Pre više od godinu dana potpisan je Protokol o saradnji između Fondacije i Muzeja grada Beograda kao prvi korak ka formiranju legata poznatog arhitekte u okviru Muzeja.

Nakon toga je obavljena trijaža materijala koji se nalazio u privatnoj kući Milana Zlokovića koja je pod zaštitom kao jedna od prvih zgrada moderne u Beogradu, a materijal se nalazio na nekoliko lokacija, te je pronađen sav materijal, grupisan, spakovan i obavljena je sterilizacija.

Fondacija već digitalizovala većinu fotografija koje se nalaze u zaostavštini, a Bankovićeva kaže da, kada završe kompletnu obradu materijala, planiraju veliku izložbu posvećenu Zlokoviću, gde će na kompleksan i sveobuhvatan način biti predstavljen njegov rad.

„Nadamo se da ćemo i u narednom periodu uspeti da organizujemo nekoliko manjih izložbi posvećenih pojedinim segmentima na kojima smo završili sa radom“, rekla je Angelina Banković.

Milan Zloković jedan je od rodonačelnika moderne arhitekture u Beogradu.
Bankovićeva kaže da nema još mnogo objekata međuratne arhitekture pod zaštitom, tako da se radi na intenziviranju te procedure, pa je pre nekoliko dana potpisan Protokol o saradnji između Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Fondacije „Milan Zloković“ na zaštiti graditeljskog nasleđa, nepokretnih kulturnih dobara, odnosno izvedenih objekata arhitekte Zlokovića, profesora Arhitektonskog fakulteta.

Izradio je oko 170 projekata i osvojio oko 60 nagrada i otkupa na arhitektonskim konkursima, najvećim delom u periodu između dva svetska rata.

U tom periodu imao je i 40 izvedenih zgrada – privatnih kuća i vila, poslovnih i javnih zgrada.

Od najznačajnijih izvedenih objekata izdvajaju se njegova kuća na Neimaru (1927), jedna od prvih zgrada moderne u Srbiji, i Univerzitetska dečija klinika u Beogradu (1933), koja se smatra za najznačajniji objekat zrele moderne u Srbiji.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, uz podršku Fondacije „Milan Zloković“, počev od 2017. godine realizuje više projekata vezanih za očuvanje graditeljskog nasleđa Milana Zlokovića u Beogradu.

To su sanacija fasade Univerzitetske dečije klinike, najznačajnijeg Zlokovićevog dela, spomenika kulture, koju očekuje rekonstrukcija i povratak u originalno stanje u okviru projekta izgradnje nove klinike – tzv. Tiršove 2, zatim proglašenje zgrade Fiat – Jugoauto za spomenik kulture, uspostavljanje režima prethodne zaštite na vilama Prendić i Šterić, priprema zgrade Josipa Šojata u ulici Kralja Milutina za proglašenje u spomenik kulture, velika izložba „Moderna Beograda – Arhitektonska baština prestonice“, koja je održana Narodnoj banci Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.