U trendu

Prvo strano izdanje „Baš kako treba“ Justejna Gordera

BEOGRAD – Geopoetika izdavastvo danas je predstavila novi roman norveškog pisca Justejna Gordera „Baš kako treba“ i to je prvo strano izdanje u prevodu Radoša Kosovića sa norveškog.

O knjizi sa podnaslovom „Mala priča skoro o svemu“ govorila je izvršna urednica „Geopoetike“ Jasna Novakov Sibinović koja je podsetila novinare da se ovaj izdavač objavio Gorderovu najpopularniju knjigu „Sofijin svet“ koja je doživela 65 izdanja u svetu na stranim jezicima i prodata je u više od 50 miliona primeraka.

Takođe, „Geopoetika“ je objavila Gorderove knjige “ Maja“, MIsterija pasijansa“, „Zamak u Pirinejima“, „Vita brevis“, i „Lutkar “ .

Ova knjiga je 1996. štampala i „Geopoetika“, a adaptirana je za mjuzikl, film, tv seriju, pozorišnu predstavu i igru znanja.

„Sofijin svet“ je pokupio pregršt književnih nagrada, i bila je najprodavanija knjiga 1995. godine.

Gorder je sa novcem dobijenim od prodaje svojih knjiga osnovao godišnju nagradu Sofija za očuvanje životne sredine u iznosu od 100.000 dolara koja je dodeljivana do 2013 godine.

Prema rečima glavnog urednika „Geopoetike“ Vladislava Bajca, i ova Gorderova knjiga kao i sve prethodne pisana je jednostvanim jezikom kratkih rečenica tako da su pristupačne čitaocima svih uzrasta i imaju u sebi bajkovitih elemenata iako kroz nijih provlači filozofske teme.

Knjiga je pisana u formi dnevnika glavnog junaka koji je i narator koji je već u poznim godinama i polako se oprašta od sveta u kome je živeo.

Pisac analizira čoveka koji napušta stvarnost i to radi kao filozof-dečak.

Bajac je kazao da je Gordera upoznao kod norveškog štanda na sajmu knjiga i od tada jed spreman da poseti Beograd što će uraditi 12. decembra da bi tako doprineo proslavi 25 godina postojanja „Geopoetike“.

On će toga dana u 18.00 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) predstaviti svoju novu knjigu i potpisivaće svoje knjige.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar