Puslojić dobitik nagrade Vasko Popa za knjigu Somnabulia Balcanica

Nagrada Vasko Popa, koja se dodeljuje od 1995. godine, pripala je Adamu Puslojiću za najbolju pesničku knjigu izdatu 2016. godine „Somnabulia Balcanica“, saopštio je danas predsednik žirija Jovan Zivlak.

Zivlak je na svečanosti u Udruženju književnka Srbije naveo da se Puslojić izdvaja kao jedinstven pesnik u više od pola veka novije istorije savremene srpske poezije.

„U središtu njegove pesničke usredsredjenosti su Bog, kosmos, Krajina, nacionalna istorija i pesnička izdvojenost, kao osetljivost koja svedoči o posebnim vidovima uloge pesnika u svetu“, rekao je Zivlak i dodao da je Puslojić (74) pesnik velike pesničke energije, koji spaja humorni avangardizam sa antipoetizmom i inspiracije nalazi u tradiciji nadrealizma.

„Somnabulija je budno suočavanje sa balkanskim provizorijumom, sa Lepenskim virom, rimskim legijama, Kosovom i njegovim istorijskim ponorima, Krajinom i njenim kontradiktornom ljudskim pejzažom, njenim duhovnicima, sa Dunavom i magijskim Rtnjom, aktuelnom istorijom i obrtima koji nas stavljaju u procep izbora izmedju postojanja i nepostajanja, prihvatanja pesništva kao ishoda naše egizstencija i istorija koja izvora našeg bića“, rekao je Zivlak.

Prema rečima Zivlaka, jezik Puslojića oslobodjen je čvrstih sintaksičkih veza, naglašene logičnosti i značenjskih uslovnosti, a njegov stih je dinamičan, bučan, odredjen unutrašnjim uslovnostima dubinski vezanim sa njegovim opsesivnim tematskim kompleksima.

Puslojić je podsetio da je ovo treći put da je njegova poezija bila kandidovana za nagradu koja nosi ime čoveka koji je postao sinonim za poeziju.

„Prvi put sam bio u širem izboru, drugi puta kada sam se nadao užem izboru, nisam bio ni u širem, a sada sam pobedio“, rekao je Puslojić i dodao u šali da ne može da kaže hvala jer je nagradu dobio tek u ovim godinama, kada ima pet godina više nego Vasko Popa na dan smrti.

Puslojić je naveo i da su se desili veliki gresi tokom donošenja odluke o dobitnicima nagrade za ove 23 godine, a oni se odnose na to da medju dobitnicima nije nekoliko ljudi, velikih pesnika i prevodilaca, koji su obeležili istoriju sprske poezije, a medju njima je na prvom mestu naveo Miodraga Popovića, koji je „od Pope naravio mit“.

Glumica Rada Djuričin, koja je pročitala i odlomke iz poezije Vaska Pope (1922-1991), izmedju ostalih i pesmu Pre igre, rekla je da će Puslojiću nagrada svečano biti uručena u Vršcu u septembru, a ne kao što je do sada činjeno 29. juna na dan pesnikovog rodjenja.

Puslojić je rodjen u Kobišnici kod Negotina. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnih prevodilaca Srbije kao i Srpskog PEN – centra. Počasni je član Akademije Rumunije od 1995. godine. Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Nemačkoj i Makedoniji. Njegove su pesme u prevodu objavljene u više zemalja Evrope i Azije.Dobitnik je Vukove nagrade za životno delo i priznanja za trajni doprinos kulturi Srbije i Rumunije.

U užem izboru bile su i knjige „Vrata od romora/izbor sa novim pesmama/“ Milovana Marčetića , „Plaža nesanica“ Jasmine Topić, „U dobar čas“ Dejana Aleksića i „Manastirski sinovi“ Ilije Lakušića.

O nagradi medju 80 dela, odlučio je žiri u čijem sastavu su bili i Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden i Slavomir Gvozdenović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike