U trendu

Putin od Zagreba traži blago vredno milione

Ruske diplomate u Zagrebu pripremaju se za prvu službenu posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Hrvatskoj, do koje bi, kako je nedavno najavio ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu za TASS, moglo doći već sledeće godine.

Kako navodi Ekspres.hr, Putin, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i hrvatski premijer Andrej Plenković tada će zasigurno razgovarati o nizu važnih tema: gasovodu, Agrokoru, ruskim ulaganjima u hrvatske kompanije, hotele, trgovinskoj razmeni, ukrajinskom pitanju itd.

No, dodaje hrvatski protal, već sad se na stolu našlo i pitanje slika ruskog umetnika Nikolasa Reriha, rođenog pod imenom Nikolaj Konstantinovič Rerih, tačnije, pitanje povratka 10 njegovih vrednih slika koje se više od 85 godina nalaze u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Ambasador Azimov pokrenuo je pitanje predaje tih slika Rusiji, zemlji iz koje je Rerih otišao još davne 1917, u vreme Oktobarske revolucije, i u koju se nikad nije vratio.

Iako su slike dobro zbrinute u Modernoj galeriji, rekao je Azimov, Rusija ih traži jer će tamo biti“ više potražnje za njima“.

Pre povratka dela ovog umetnika, potrebno je utvrditi pitanje vlasništva, pa je zato ruska ambasada počela razgovore s Ministarstvom kulture RH, preneo je Ekspres.hr.

Primopredaja slika između Jugoslavenske akademije nauke i umetnosti i osnivača Moderne galerije, Hrvatskog društva umetnosti „Štrosmajer“, izvršena je 1934, o čemu postoji zapisnik.

U skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, nije dozvoljen njihov trajni, vremenski neograničen izvoz i iznošenje iz Republike Hrvatske“, stoji u dopisu koji su Ekspresu.hr poslali iz Ministarstva.

Rekli bismo da je to kratki „njet“ ruskim zahtevima, navodi Ekspres.hr.

Portal navodi da se možda predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije setila vrednog ruskog kulturnog blaga kad je pozivala ruskog predsednika u posetu Hrvatskoj i to prošle godine, na vrhuncu diplomatske krize zbog ruske upletenosti u trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji.

Od tada je ruska banka Sberbank postala najveći deoničar Agrokora, godinu dana ranije Gasprom je potpisom 10-ogodišnjeg ugovora s Prvim plinarskim društvom (PPD) postao ključni dobavljač gasa u Hrvatskoj, a ranije je jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu, Rosnjeft, bila zainteresovana za preuzimanje Ine, navodi Ekspres.hr.

Napišite komentar