Radionica kolektiva „Rimini Protokol“ u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Dramaturg Imanuel Šiper iz čuvene nemačke pozorišne trupe „Rimini Protokol“ gostovaće 26. i 27. februara u Narodnom pozorištu, najavljeno je na sajtu srpskog nacionalnog teatra.

Prvog dana, na sceni „Raša Plaović“ u 20.30 časova Šiper će održati performativno predavanje pod nazivom „Relacione dramaturgije i inscenirana post-demokratija u tetralogiji „Država 1-4“ kolektiva „Rimini Protokol““.

Tokom predavanja, publika će moći da se upozna sa praksom te trupe, kao i sa načinom rada na njihovoj produkciji – tetralogiji „Država 1-4“, koja je realizovana u saradnji sa četiri pozorišta i jednim izlagačkim prostorom.

Šiper, dramaturg na velikom broju projekata kolektiva Rimini Protokol, govoriće o njihovoj praksi i specifičnom pristupu savremenoj izvođačkoj umetnosti.

U tetralogiji „Država 1-4“ (2016-2018), „Rimini Protokol“ se fokusira na post-demokratske fenomene kao što su globalna obaveštajna mreža, gradilišta i lobiranje, digitalizacija demokratije i preplitanje struktura globalnih kompanija i politike.

Za svaki od ovih veoma političkih sadržaja, stvoren je poseban estetski prostor, ali i jedinstven način obraćanja, organizacije i vođenja publike kroz pozorišni događaj.

Besplatne karte za ovaj događaj mogu da se preuzmu na blagajni Narodnog pozorišta, a predavanje će biti održano na engleskom jeziku, uz simultani prevod.

Narednog dana, 27. februara, od 10.30 do 15.30, takođe na sceni „Raša Plaović“, Šiper će održati radionicu pod nazivom „Relacione dramaturgije i strategije interaktivnosti“.

Radionica, koja će biti na engleskom jeziku, baviće se različitim dramaturgijama predstavljanja javnosti i pokušaće da ih poveže sa različitim pojmovima koncepta post-demokratije. Istraživaće se i strategije relacionih dramaturgija i različiti oblici interaktivnosti izvođačkog dela.

Radionica je namenjena studentima pozorišta i izvođačkih umetnosti – gluma, režija, dramaturgija, potom pozorišnim umetnicima, studentima umetničkih škola i studentima društvenih nauka, te umetnicima i stručnjacima zainteresovanim za rad trupe „Rimini Protokol“, kao i za participativni pristup pozorištu.

Imanuel Šiper je predavač i istraživač na nekoliko univerziteta i umetničkih akademija u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Sa kolektivom „Rimini Protokol“ razvio je savremen pristup radu u oblasti dokumentarnog pozorišta kao intervencije, kao političke „laboratorije mišljenja“.

Poslednja produkcija „Rimini Protokola“ na kojoj je radio kao dramaturg bila je tetralogija o post-demokratskim fenomenima „Država 1-4“.

Šiperov rad se pozicionira između naučnog istraživanja, predavanja i umetničke prakse.

U svom radu analizira pojmove kao što su „teatralnost“, „performativnost“, „dramaturgija“, „predstavljanje“, „recepcija“ i „medijalnost“ – polazeći od studija pozorišta, ali probijajući granice i zalazeći u polja dizajna, scenografije i kustoskog rada.

Predaje studije performansa i dramaturgije na departmanu za Umetnost i društvene promene u Hambrugu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike