Rajko Grlić otvorio Festival evropskog filma Palić

PALIĆ – Priznati hrvatski reditelj i scenarista Rajko Grlić, ovogodišnji dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos doprinos evropskom filmu, otvorio je sinoć na Letnjoj pozornici 26. Festival evropskog filma Palić.

„Grliću je nagradu uručio predsednik Saveta FEF Palić akademik Dušan Kovačević, poželivši mu da snimi 12. film i da ga ponovo vidimo na festivalu.

„Hvala vam na dolasku, aplauzu i što gledate filmove i hvala Dušku na ovom uvodu. Takve reči od takvog čoveka. Pre 30 godina smo ronili oko ostrva Lastovo. Poslednjeg leta sam ostavio svoja peraja i masku i očekivao sam uz ovu nagradu i peraje i masku. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske. Iako je nisam dobio, zapala mi je čast da kažem da je festival otvoren“, rekao je Grlić.

Nagradu „Aleksandar Lifka“ primio je i srpski scenograf Miljen Kljaković Kreka iz ruku direktora FEF Palić Radoslava Zelenovića koji je rekao da ako iko sa ovih prostora dobije Oskara, biće to Kljaković.

„Prošlo je 26 godina od osnivanja festivala i bilo je krajnje vreme da jedan filmski scenograf dobije ovu nagradu. Zahvaljujem svima koji su prepoznali veliki trud i rad, prvenstveno kvalitet i značaj scenografije“, rekao je Kljaković.

Prisutne su pozdravili i pomoćnica ministra kulture za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić i zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat.
Dedić je podsetila da je FEF Palić nastao u teškim vremenima kada su nestali veliki festivali bivše držve, kada su ekonomske sankcije posebno pogodile međunarodnu kulturnu razmenu i kinematografija bila u teškom položaju.

„FEF Palić bio je dve i po decenije mesto okupljanja filmskih stvaraoca i smotra filmskog stvaralaštva. Ovde su nastupali najznačajniji predstavnici srpskog i evropskog filma i publika imala priliku da se upozna sa novim filmskim ostvarenjima. To je jeste uspeh i to dokazuje i činjenica da je ovaj festival pre dve godine uvršten u najznačajnije evropske festivale“, rekla je Dedić.

Skrenuvši pažnju na činjenicu da festival okuplja i veliki broj mladih, Dedić je naglasila da „na Paliću stvaramo budućnost srpske i svetske kinematografije kojoj pripadamo“.

Horvat je istakla da FEF Palić 26. put donosi filmski duh Evrope na Palić i da je to prilika da se vrhunski autori, filmski stvaraoci susretnu, razmene iskustva i pokažu kako se realnost preslikava na film.

„Festival evropskog filma je za Suboticu manifestacija prvog ranga. Svake godine festival okupi više od 200 gostiju, između 20 i 25 hiljada posetilaca i 100 novinara prati samo film, a ovom festivalu su vetar u leđa davala najveća imena kinematografije“, rekla je Horvat.

Na otvaranju je prikazan dokumentarni film „Magija scenografije“ Slobodana Ivetića o Kljakovićevom radu i osvrt na Grlićevo stvaralaštvo, predstavljen žiri Glavnog takmičarskog programa i žiri kritike koji će ocenjivati filmove u selekciji „Paralele i sudari“.

Publika se prisetila i plesa Milene Dravić i Brajana Koksa na prošlogodišnjem festivalu kada se Dravić poslednji put pojavila u javnosti.

Letnja pozornica je večeras bila ispunjena do poslednjeg mesta, neki su i stajali, a mnogi ostali ispred ulaza, nadajući se da će ipak uspeti da uđu i pogledaju novi film Pedra Almodovara „Bol i slava“, za koji je Antonio Banderas nagrađen u Kanu za najbolju mušku ulogu.

(Tanjug)

Napišite komentar