U trendu

'Raskoš rimske Srbije' na izložbi u Italiji

Antički predmeti nadjeni u Srbiji biće predstavljeni na izožbi „Blago i carevi – Raskoš rimske Srbije“ od 10. marta do 3. juna u Italiji, najavljeno je danas u Beogradu.

Na izložbi u Palati Meizlik u Akvileji, na severoistoku Italije, biće izloženi eksponati iz prvog do šestog veka, odnosno od ranog Rimskog carstva preko perioda Tetrarhije sve do vremena Konstantina Velikog i perioda ranog hrišćanstva.

Biće izloženi bronzani portreti imperatora Trajana i Konstantina Velikog, pozlaćene kacige s početka četvrtog veka i predmeti koji svedoče o religiji i verovanjima.

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević rekao je novinarima da će na izložbi koju su pripremili Narodni muzej u Beogradu i Fondacija Akvileja, biti izložen 61 eksponat iz Srbije.

Od toga je 30 iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu, 10 iz Muzeja Sremske Mitrovica, osam iz Narodnog muzeja Zaječar, četiri iz Narodnog muzeja Niš, po tri iz Muzeja Vojvodine i Muzeja grada Beograda i po jedan iz Narodnog muzeja Požarevac, Muzeja Krajine Negotin i iz privatne kolekcije.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković rekla je da su to eksponati najveće vrednosti Srbije iz perioda Rimskog carstva.

One „svedoče u kojoj meri su bile razvijene veze izmedju nas kao dela Rimskog carstva i samog njegovo centra, odnosno Rima“, rekla je ona.

Predsednik Fondacije Akvileja, Antonio Zanardi Landi rekao je da je cilj izložbe da se Italijanima pokaže da postoji velika i duboka veza Srbije i Italije, i da su koreni kulture jaki što, kako je ocenio, može da bude i poziv za veću ekonomsku saradnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar