U trendu

„Rasprava“

Nova pozorišna sezona na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta započeta je premijerom drame "Rasprava" Pjera Marivoa, u režiji gosta iz Rumunije Aleksandrua Dariea (koprodukcija sa Gradom teatrom Budva i pozorištem Bulandra iz Bukurešta, koje je, kao i JDP, član Evropske pozorišne unije). Darie je inače i predsednik Evropske pozorišne unije i direktor pozorišta Bulandra, a poznat je po značajnim režijama u inostranstvu i visokim pozorišnim priznanjima koje je dobio.
Marivoova drama bavi se ljubavlju i preljubom, lepršavo i lako, ali samo na prvi pogled. To ko će prvi načiniti preljubu, muškarac ili žena, samo je jedan od slojeva koje ovaj tekst poseduje. Duhovito zaplitanje i rasplitanje ljubavnih parova samo prikriva priču o ljudskoj prirodi, poštenju i nepoštenju, o prihvatanju sopstvene sudbine, promenama koje nastaju na duhovnom, emotivnom, političkom planu. Taman kada se pomisli da će se sve svesti na komediju, dogodi se obrt koji uverava u suprotno.
Glumački ansambl čine Goran Šušljik, Hristina Popović Mijin, Anita Mančić, Maša Dakić, Marko Janjić, Suzana Lukić, Radovan Vujović, Miljan Prljeta, Iskra Brajović. Kostime i scenografiju potpisuje Oktavijan Nekulaj, vodeći rumunski arhitekta sa kojim reditelj Danie stalno sarađuje. Koreograf je Sonja Vukićević, a muziku koja je veoma bitan segment ove predstave potpisuje Irina Dečermić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar