U trendu

Reditelj Jan Fabr u četvrtak u Beogradu prima nagradu i potpisuje knjigu

Reditelj predstave „Olimp u slavu tragedije“ Jan Fabr doputovaće u Beograd gde će mu u četvrtak, 9. novembra, biti uručena nagrada 51. Bitefa „Gran pri Mira Trailović“ za najbolju predstavu.

Reditelju čija je 24 sata duga predsava „Olimp“ 23. septembra svečano otvorila 51. Bitef, u četvrtak će biti uručena i 40. Politikina nagrada za najbolju režiju.

Fabrov „Olimp“ je i po oceni publike, proglašen za najbolju predstavu 51. Bitefa, sa ocenom 4,73.

Belgijski umetnik od 20.30 u Kaldrma baru u Skadarliji družiće se sa čitaocima i potpisivati svoju knjigu „Noćni dnevnik 1985 – 1991. godine“.

I u ovoj, drugoj knjizi dnevničkih zabeleški, pisanoj poetskim jezikom noću izmedju 1985. i 1991. godine, Fabr je jednako brutalno iskren kada je reč o pozorištu, umetnosti, seksu, smrti i ličnim opsesijama.

Fabr, multimedijalni umetnik, dramski pisac, reditelj, koreograf, publici u Beogradu predstavio se i 1984. na 18. Bitefu predstavom „Moć pozorišnih ludosti“, kada je osvojio festivalski gran-pri „Mira Trailović“, a 2011. godine otvorio je 45. Bitef predstavom „Prometej pejzaž II“.

„Planina Olimp“ je „oda životu“, predstava koja „objedinjuje motive celokupne grčke mitologije, oblikovane u Homerovim epovima i grčkim tragedijama, tokom koje se smenjuju prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, strasti, erotskog naboja, orgija, najuzvišenije poezije, neuporedive telesne i duhovne lepote, slobode i pre svega, eruptivne snage i radosti života kakvi u pozorištu nikad nisu vidjeni“.

Belgijski kritičar i teatrolog Fredi Dekruz nazvao je „Olimp“ najznačajnijom svetskom predstavom u poslednjih nekoliko decenija i ocenio da ona istoriju pozorišta deli na period pre i posle nje.

Beogradski internacionani teatarski festival – Bitef, osnovali su Mira Trajlović i Jovan Ćirilov.

Bitef će u četvrtak najaviti i prvu donatorsku večeru koja će biti održana 15. novembra, u 20.00 u hotelu Square Nine u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.