U trendu

Reizdanja knjiga Svetolika Rankovića kod Portalibrisa

BEOGRAD – Pre 120 godina na današnji dan preminuo je srpski pisac Svetolik Ranković ( 1863-1899) koji je ostavio tri romana i nekoliko zbirki pripovedakaa, a koje su sve imale nekoliko izdanja, ali kada je počeo prvi svetski rat njegov mali opus je pao u zaborav.

Izdavačka kuća Portalibris je odlučila da u svojoj ediciji „Otrgnuto od zaborava“ objavi Rankovićeva dela i do sada je štampala jednu zbirku pripovedaka i dva romana „Gorski car“ i „Seoska učiteljica“, a uskoro će biti šampan i treći roman „Porušeni ideali“.
Ranković je jedan od najzančajnijih pisaca i pripovedača srpskog psihološkog realizma. Kao dete iz svešteničke porodice Ranković je u Beogradu završio gimnaziju a zatim bogosloviju da bi studije teologije nastavio u Kijevu u Duhovnoj akademiji. Radio je u beogradskoj gimnaziji kao profesor veronauke, a zatim je predavao na Bogosloviji. Umro je u 36. godini od tuberkuloze.
Dva romana mu je objavila Srpska književna zadruga, a njegov stvaralački rad obeležen je uticajem ruskih pisaca, prevashodno Tolstoja i Dostojevskog.

Iako je stvarao svega desetak godina, iza sebe je ostavio veoma značajno književno delo.

Rankovićeva dela i sada izazivaju interesovanje čitalačke publike, tvrde u Portalibrisu, a ono što posebno privlači pažnju su njegovi glavni likovi.

U „Gorskom caru“ u kome ima autobiografskih elemenata hajduk Đurica nije prikazan kao romantizovani zaštitnik, ali ni kao krvožedni ubica, već je data sjajna psihološka karakterizacija ovog junaka.

U „Seoskoj učiteljici“ pratimo tragičnu sudbinu mlade učiteljice Ljubice, pune entuzijazma i zanosa, kojoj susret sa stvarnom seoskom sredinom donosi velika razočarenja i patnje.

U „Porušenim“ idealima kaluđer Leontije u susretu sa svetom gubi svoje visoke ideale i ostaje bez nade i vere u život.

Đurica, Ljubica i Gojko su dinamični likovi koji se menjaju u neprestanim sukobima sa svetom koji ih okružuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.