U trendu

Rekonstruisan Zmajev muzej u Sremskoj Kamenici

NOVI SAD – Spomen zbirka Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, odnosno Zmajev muzej, koji je deo Muzeja Grada Novog Sada, kompletno je adaptiran, u šta je uloženo 6,7 miliona dinara.

„Urađena je kompletna adaptacija Spomen zbirke, završeni zidarski i kozervatorski radovi, obnovljena fasada, postavljena ograda, podovi, stolarija i drugi radovi. Ovo je do sada najkompletnija adaptacija Zmajevog muzeja, čija su vrata otvorena za sve posetioce, a posebno za najmlađe“, rekla je direktorka Muzeja Grada Novog Sada Jasna Ivković.

Zmajev muzej u Sremskoj Kamenici danas je posetio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Grad Novi Sad uložio je nešto više od 6,7 miliona dinara, uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u rekonstrukciju i adaptaciju Zmajevog muzeja. Ovo je kuća u kojoj je živeo Jovan Jovanović Zmaj i gde je proveo godine pred kraj svog života. Jovan Jovanović Zmaj je obeležio ne samo našu istoriju i književnost, već neko po kome je Novi Sad poznat i priznat. Nadam se da će u Zmajevom muzeju najviše uživati naši najmlađi sugrađani“, rekao je Vučević.

Direktorka Muzeja Grada Novog Sada podsetila da je od 2012. godine u tom Muzeju urađen niz radova, poput vodovodne i kanalizacione mreže kod Muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi, potom atrijumski izložbeni prostor, otvoren Veliki bunar, urađena fasada na Zbirci strane umetnosti.

„Urađena je ulična fasada na Zbirci u Sremskim Karlovcima, a nastavak radova biće ove godine, kada ćemo uraditi dvorišnu fasadu, a uslediće i završetak adaptacije Spomen zbirke Jovana Jovanovića Zmaja“, rekla je Ivković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar