U trendu

Rekord: Dejvid Geta za grandiozni završetak 18. Egzita

Rekordan broj posetilaca zabeleÅŸen je četvrtog dana i zavrÅ¡ne noći Egzit festivala u Novom Sadu, a organizatori kaÅŸu da je na Petrovaradinskoj tvrđavi registrovano viÅ¡e od 55.000 ljudi.

Na Glavnoj bini smenjivale su se zvezde današnje generacije. Atmosferu je zagrejala Alis Merton, a zatim je nastupio, najmlađi dobitnik priznanja za najboljeg svetskog didzeja, Martin Geriks.

Mahmut Orhan, tvorac planetarnog mega hita “Feel” bio je prava uvertira za najveću zvezdu ovogodiÅ¡njeg Egzita, hitmejkera Dejvida Gete, čiji je nastup bio pračen ovacijama publike na prepunom prostoru Mejn stejdÅŸa koji prima gotovo 40.000 ljudi.

Naravno, trenutni hitovi “Complicated”, “Mad love” i ostali sa vrha svetskih top lista bili su praćeni svim efektima najsavremnenije produkcije na glavnoj bini.

Za spektakularan kraj festivala, do ranih jutarnjih sati, pred gotovo 20.000 mladih na Dens areni pobrinula se i jedna od najznačajnijih umetnica andergraund elektronske muzičke scene, Nina Kravic.

Pored muzike, Egzit nije zaboravio omladinski i druÅ¡tveni aktivizam, pa je u OPENS zoni dvadesetak nevladinih organizacija i udruÅŸenja građana predstavilo svoje projekte i programe.

Mural “Pixelata” koji je sačinjen od 2.000 praznih limenki bio je prava atrakcija za sve posetioce, a iskorišćene limenke će biti reciklirane i sav prihod otići u humanitarne svrhe.

Svi posetioci OPENS zone imali su priliku da posmatraju noćno nebo Novog Sada i steknu znanja iz oblasti astronomije u okviru projekta “VoBaNISTA”, čij je cilj ukazivanje na problematiku svetlosnog zagađenja.

U okviru projekta je realizovana mobilna opservatorija sa posmatračkom opremom.

Svoj Å¡tand imalo je i Novosadsko udruÅŸenje studenata sa invaliditetom koje je sprovelo anketu na temu predrasuda o osobama sa invaliditetom.

Njihov cilj je da se svi studenti sa određenim invaliditetom uključe u kulturni ÅŸivot Novog Sada i da ukaÅŸu da invaliditet nije nikakva prepreka da bi se vodio kvalitetan ÅŸivot.

Prema rečima ljudi iz Egzit tima, festival koji je ove godine postao punoletan, ponovo je pomerio granice jer je na 40 festivalskih zona nastupilo više od 1.000 izvođača, a kroz ulaze na Petrovaradinsku tvrđavu je prošlo 200.000 posetilaca.

Egzit avantura koja ove godine obuhvata pet festival u pet različitih drÅŸava, seli se na plaÅŸu Buljarice, kod Budve, gde će od 30.avgusta, do 1.septembra biti odrÅŸan Sea dance festival.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)