U trendu

Restaurira se Tutankamonov sarkofag prvi put od otkrića

KAIRO – Eksperti su započeli obnovu zlatnog sarkofaga egipatskog dečaka-kralja Tutankamona po prvi put od otkrića grobnice 1922. godine, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Kovčeg i čuvena zbirka predmeta pronađenih u Tutankamonovom grobu trebalo bi da budu centralni deo novog Grand egipatskog muzeja (GEM) koji će Egipat otvoriti naredne godine u blizini piramida u Gizi.

Ministarstvo je saopštilo da je sarkofag dovezen pre tri dana sa juga Egipta do muzeja na restauraciju i to prvi put od otkrića grobnice.

„Kovčeg je pretrpeo mnogo štete, uključujući pukotine
u zlatnim slojevima gipsa i opšte loše stanje zlatnih slojeva“, kazao je Eisa Zidan, šef Odeljenja za restauraciju u muzeju, te dodao da će restauracija trajati oko osam meseci.

Egipat je ranije najavio da će novi muzej zvanično biti otvoren do kraja 2020. godine. Gradnja je trajala 15 godina, a delimično je finasirao Japan, .

Grobnicu kralja 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru otkrio je britanski arheolog Hauard Karter 1922. godine. Grobnica je bila netaknuta i u sklopu nje nalazilo se oko 5.000 artefakata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar