U trendu

Retrospektiva Frensisa Bejkona u Parizu

PARIZ – U Parizu je ove sedmice otvorena retrospelktivna izložba Frensisa Bejkona (1909-1992), koja je uzbudila evropsku likovnu scenu jer su izloženi radovi koji nisu viđeni od 1971. kada je umetnik šokriao svet na spektakularnoj izložbi u pariskom Gran Paleu.
Rođeni Irac Bejkon je najveći deo svog života proveo u Londonu i Parizu i danas ga ubvrajaju među najveće umetnike 20 veka koji jeskorodosegao slavu Pikasa.

Izložba traje do 20. januara 2020. a moći će da se vidi i slika koja je bila toliko šokantna za englesku publiku da nije mogla biti izložena sve dok nije uvrštena među 100 slika za veliku izložbu u pariskom Gran paleu.

Radi se o slici mrtvog čoveka na toaletu koju je Bejkon naslikao 1964. kada je njegov model i ljubavnik Džordž Dajer izvršio samoubistvo tako što se predozirao drogom i skončao na toaletu. Ova slika je te 1971. šokirala i Pariz.

Posle Dajerove smrti Bejkon je naslikao 12 triptiha koje mu je posvetio i koji su sada izloženi u Centru Pompidu u Parizu.

U centu Žorž Pompidu su izložene samo slike koje je Bejkon naslikao od izložbe u Gran paleu do svoje smrti 1992.godine.
Izložbu koju je Bejkon imao 1971. u Gran Paleu otvorio je francuski predsednik Žorž Pompidu, a prikazao ju je lično umetnik. Ta izložba je bila prekretnica u Bejkonovom životu, jer mu je donela svetsku slavu i sada su u cetru koji nosi ime predsednika Pompidua na prvom mestu izložena dela sa te izložbe koja je tada šokirala
svet.
Pariska izložba za koju moraju da se kupuju ulaznice unapred, a već su gotovo sve rasprodate, seli se 23. februara 2020. u Ameriku gde će biti izložena u Muzeju
moderne umetnosti u Hjustonu do 25.maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar