U trendu

Revija filmova

Festival "Dijagonale" koji se tradicionalno održava u Gracu nastavlja ranije utvrđenu programsku shemu prezentacije savremenog austrijskog filma. Reč je o afirmaciji domaće produkcije u svim domenima filmske umetnosti: dugometražni igrani, dokumentarni film, kratki, eksperimentalni i animirani film. Pored toga, program prate i retrospektive poznatih autora iz austrijske baštine, ali i gostujućih reditelja (prikazan je film našeg Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini").
Reč je o manifestaciji predstavljanja nacionalne kinematografije, mestu okupljanja i suočavanja poznatih i onih koji tek dolaze, autora, producenata koji medijskoj javnosti pružaju uvid u njihova ostvarenja, vode razgovore sa publikom stvarajući kompletnu umetničku atmiosferu. Od filmova koji su privukli pažnju treba spomenuti premijerno prikazan "Mala Riba" Marka Antoniacija, dečji film "Lili" (u režiji Stefana Ruzovičkog koji je dobio Oskara za najbolji strani film "Falsifikator"), dva filma Andreasa Prohaske "Prvi dan" (bavi se potencijalnom nuklearnom katastrogfom jedne atomske centrale) i "Za tri dana bićeš mrtav".
Izuzetnu pažnju privukli su i naslovi koji se nalaze u okviru dokumentarnog filma a koji obrađuju važna pitanja savremenog života. "Pravimo lovu" Ervina Vagenhofera bavi se ekonomskim kolapsom savremenog sveta, "Mali stranci" Nine Kusturice (poreklom sa naših prostora) bavi se sudbinom emigranata iz Afrike i Azije, a "Odmor od mira" Amina Hak-Hagira obrađuje temu u kojoj glavni junak govori o svom učešću u jugoslovenskom građanskom ratu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.