U trendu

„Rimski Limes i gradovi na tlu Srbije“ u Galeriji SANU

BEOGRAD – Izložba „Rimski Limes i gradovi na tlu Srbije“ koju organizuje Arheološki institut u Beogradu biće održana od 15. avgusta do 10. septembra u Galeriji SANU, najavili su organizatori.

Povod za postavljanje izložbe je održavanje Međunarodnog Limes kongresa koji će se u istom terminu održati u prestonici Srbije.

Kroz odabranu građu izložba „Rimski Limes i gradovi na tlu Srbije“ ima za cilj da osvetli i prezentuje javnosti bogatstvo rimskog nasleđa u Podunavlju i njegovom zaleđu.
U najavnom tekstu za izložbu piše da je „zaštitu provincija Rimskog carstva i barijeru prema svetu varvara činilautvrđena vojna granica – limes.

„Bedemi, utvrđenja i legijski logori raspoređeni su hiljadama kilometara od Britanije, duž Rajne i Dunava, preko Bliskog istoka i Afrike. Danas ovi spomenici rimskog nasleđa čine, ili se radi na tome da postanu, deo svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a.“ piše u najavnom tekstu izložbe.

Stvaranjem provincija Panonije i Mezije tokom I v.n.e. rimska država je i na Dunavu uspostavila limes, sistem fortifikacija koje su povezane mrežom puteva.

Oko tih utvrđenja vremenom su se formirala nasel?a iz kojih se potom razvijaju i gradovi.

Pored strateški značajnog položaja Podunavlja, naročito od kraja III i tokom IV veka, i u zaleđu se razvijaju velike urbane celine poput Naisusa (Niš) i Sirmijuma (Sremska Mitrovica) koji prerasta u jednu od prestonica Rimskog carstva.

U neposrednoj blizini mesta u kojima su rođeni, carevi Galerije, Maksimin Daja i Konstantin zaveštali su velike arhitektonske komplekse, Romulijanu (Gamzigrad ), Šarkamen, Medijanu.

Zanimanje za rimska nalazišta na prostoru Srbije seže još u XVII vek, kada rimske ostatke opisuje niz putopisaca, dok prva arheološka istraživanja počinju tek krajem XIX veka.

U poslednjih stotinu godina na brojnim nalazištima duž Dunava preduzimaju se arheološka iskopavanja, među kojima se izdvajaju sistematska istraživanja velikih legijskih logora Singidunuma (Beograd) i Viminacijuma (Stari Kostolac).

Intenzivan život, koji se vekovima odvijao na obodu Rimskog carstva i, naročito, duž Dunava koji je nekad, kao i danas, bio jedna od najznačajnijih trgovačkih komunikacija, najbolje se ogleda u ostacima bogate materijalne kulture.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike