U trendu

Ristovski: Uloga Kralja Petra I kruna moje karijere

BEOGRAD – Uloga Kralja Petra I u istoimenom filmu biće nesumnjivo kruna moje karijere jer posle Kusturicinog „Andergraunda“ nisam radio tako ozbiljan i sveobuhvatan projekat, kazao je Tanjugu, glumac Lazar Ristovski u Kući kralja Petra pre konferencije za medije posvećenoj završetku snimanja ostavrenja „Kralj petar Prvi“.

Premijera filmskog spektakla epohe koji je režirao Lazarov sin Petar Ristovski zakazana je za 11. novembar, na dan kada je potpisano primirije u Prvom svetskom ratu.

U realizaciju projekta su neposredno uključene institucije kulture, filmski umetnici i javne ličnosti Srbije i Grčke.

U samom filmu, ali i na pratećim manifestacijama, evropska javnost će iznova saznati o, po srpski narod, spasonosnoj odluci ruskog cara Nikolaja II, o ljubavi i bratskom gostoprimstvu Grka na Krfu, vojničkoj časti i poštovanju francuskog generala Franša Deperea koji u Kazerti sa punim ratnim počastima dočekuje bosonoge srpske vojnike.

Slavna epopeja Srpske vojske predvođene Kraljom Petrom I u srcu je filmske priče koju javnost sa nestrpljenjem očekuje.

„Moj sin Petar Ristovski je napravio nešto što će se dugo pamtiti. U filmskom i istorijkom nivou same priče Petar je uspeo da napravi spektakl. Sa druge strane, tu je i emotivni plan filma koji će biti jako važan za publiku“, kazao je Ristovski.

Slavni glumac kaže da je potpuno svestan velikih očekivanja stručne javnosti i publike od filma „Kralj Petar Prvi“, jer do sada nije nastalo mnogo ostvarenja u našoj kinematografiji sa sličnom tematikom.

„Film neće izazvati gnev publike, jer verujem da smo završili ozbiljan i zahtevan posao. Znam da će biti različitih komentara ali sam siguran da će pre svega mladi imati priliku da se identitetski ugledaju na junake filma i budu ponosni na ono što su njihovi preci bili spremni da urade za otadžbinu“, kazao je Ristovski.

On napominje da se ekipa filma trudila da svi likovi u ostvarenju liče na istorijske ličnosti koje tumače.

„Fascinatno je koliko u filmu ličim na Kralja Petra I. Karakter i emotivni plan vladara kojeg igram u filmu su za narod velika nepoznanica. On je u pamćenju naroda legenda, ali smo mi od njega uspeli da stvorimo živog čoveka na velikom platnu. Kralj Petar I je učestvovao u devet ratova. Bio je istinski ratnik na prvoj liniji fronta, ali je istovremeno uspeo da bude intelektualac, političar i kako su ga zvali „Majka srpskog naroda“. Mnogo je voleo Srbiju“, kazao je Ristovski.

Za njega nema dileme da će uloga srpskog vojskovođe i vladara napraviti mali pomak čak i kod onih koji ga ne vole.

„Delo Kralja Petra I i taj najsvetliji deo srpske istorije kojim se mi bavimo u filmu neće nikog ostaviti ravnodušnim“.

Cenjeni umetnik je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je podržao nastajanje filma u slavnom srpskom vladaru.

„Tajkuni nisu dali ni dinar za film. Da nije bilo Aleksandra Vučića naše ostvarenje nikada ne bi bilo snimljeno“, kazao je Ristovski.

Reditelj filma Petar Ristovski je na konferenciji za novinare napomenuo da je bio svestan da je veliki izazov pred njim na početku snimanja.

„Dolazio sam pripremljen na snimanja ali sam bio svestan da ću taj plan koji sam pripremio morati da prilagodim meteorološkim uslovima i stanju na terenu sa glumcima i produkcijom generalno.“

On je kazao da su mu iskusni filmski radnici govorili kako nikada nisu prisustvovali snimanju tako obimnog i zahtevnog ostvarenja.

„Pet nedelja za redom od 110 snimajućih dana imali smo oko 200 statista na setu“, kazao je Ristovski.

On je naglasio da je velike ličnosti iz srpske istorije predstavio u filmu kao ljude od krvi i mesa.

„Jedino tako možemo da ih uzdignemo. Kralj Petar je jedini vladar koji je sa celom svojom administracijom i vojskom napustio zemlju i posle toga se vratio u otadžbinu kao oslobodilac. To je priča biblijskih razmera“, kazao je Ristovski.

Saradnju sa ocem opisuje kao kreativni klinč.

„Uvek nam je dijalog bio konstruktivan iako je izgledalo na setu da je to svađa“ kazao je Ristovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar