U trendu

Rok muzej uskoro u Beogradu?

Institut za savremenu muziku organizuje u Centru za razvnotežu izložbu na kojoj će predstaviti ideju za osnivanje rok muzeja u Beogradu.

Grupa entuzijasta: Jovan Jovanović, Srđan Stojanović, Branimir Lokner, Goran Lončar i Miroslav Cvetković oformili su u martu prošle godine Institut za savremenu muziku“ i pokrenuli inicijativu za osnivanje rok muzeja u kojem bi ravnopravno bilo predstavljeno stvaralastvo umetnika iz cele Srbije.

Cvetković, gitarista benda „Bajaga i Instruktori“, objasnio je da imaju ideju da rok muzej bude svojevrsni kulturni centar sa izraženom edukativnom funkcijom.

Rok muzej bi, prema njegovim rečima, trebalo da osim stalne i putujuće postavke, bude mesto gde bi se kroz predavanja, tribine, radionice, stvarali novi autori, otkrivali i predstavljali mladi talenti, a ujedno bi u „Kući slavnih“ bili predstavljeni pioniri rok kulture.

„Želimo da naše znanje i iskustvo stavimo na raspolaganje drugima. Rok kultura traje dugo, ali se njome više niko ne bavi ozbiljno te se stiče utisak da ona polako izumire što nije tačno“, naglasio je Cvetković, koji je pre nekoliko godina pokrenuo školu moderne muzike MMI.

On je rekao da su dva osnovna motiva za otvaranje muzeja to što je istorija domaće popularne muzike dovoljno bogata i ne zaostaje ni u kvalitetu, ni u kvantitetu, ni za jednom svetskom metropolom, a drugi je potreba da se sačuva i održi sećanje na vrednosti te muzike i kulture, što je u današnjem trenutku apsolutno neophodno.

„Jednostavno nemamo prava da rok kulturu prepustimo zaboravu – zbog sebe, a posebno zbog onih koji dolaze. Sigurni smo da ima mnogo istomišljenika koji su godinama sakupljali i čuvali fotografije, stare instrumente, nosače zvuka i sve drugo što ih podseća na neka vedra i kreativna vremena. Bilo bi lepo i korisno da se sve to nađe na jednom mestu i bude dostupno svima“, objasnio je Cvetković.

On je pozvao sve zainteresovane dođu na izložbu i donesu predmete koje imaju, a koji su vezani za rok kulturu ovih prostora.

Sakupljeni predmeti biće, za početak, prikazani u okviru virtuelnog muzeja.

U toku su razgovori oko dobijanja zgrade u Crnogorskoj broj 1 i Cvetković očekuje da će za šest meseci do godinu dana otvoriti rok muzej.

Rok kritičar Petar Janjatović primetio je da je Beograd poslednjih godina postao vrlo zanimljiv mladima iz celog sveta te se čini da je stara ideja o otvaranju rok muzeja više nego akuelna.

„Uz turističku atraktivnost ovaj muzej bi, pre svega, imao značaj kao centar za stručno prezentovanje jednog od najbitnijih segmenata domaće masovne kulture“, istakao je Janjatović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.