U trendu

Roman Džesike Šatuk “ Žene iz zamka „

BEOGRAD – Džesika Šatuk je novo ime američke literature pošto je sa tri romana koja je do sada napisala stekla veoma dobru poziciju kod kritičara a istovremeno je osvojila i čitaoce, a sada je najnoviji, treći „Žene iz zamka“, preveden na srpski, pored 17 jezika na kojima se već može čitati.

Šatuk je stekla odlično obrazovanje pošto je studirala na Harvardu, a magistrirala na Kolumbiji tako da je mogla da istraži građu za svoj roman „Žene iz zamka“ koji je dospeo na listu bestslera „NJujork tajms“ i dobio je preporuku od kritičara ovog uglednog lista

Naime, kako je objasnila u jednom intervju bio joj je poznato da je njena majka kao mlada žena i Nemica bila naklonjena Hitleru, ali je docnije do te mere zamrzila nacizam da je pristupila pokretu otpora. Džesika, kojoj je majka rano umrla, kao studentkinja je jednog leta otišla da poseti baku u Vestfaliji i od nje je puno saznala o životu u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata, a posebno životu nakon što je rat završen. To ju je, kazala je Džesika, podstaklo da se sedam godina bavi istraživanjem arhivske građe, memoara ali i razgovara sa ženama koje su preživele rat i posleratne godine što joj je dalo osnovu za roman „Žene iz zamka“.

Ovim romanom ona je htela da razjasni zašto je toliko mladih ljudi s pojavom Hitlera prihvatilo nacističku ideologiju živeći dugo u velikoj bolnoj zabludi kao i kako je istovremeneo ne mali broj pojedinaca, reskirajući sve suprotstavio se zlu pristupajući manje poznatom Nemačkom pokretu otpora.

Na ta pitanja ona daje odgovor u ovom romanu kroz priču o trima nemačkim udovicama čiji su muževi izabrali smrt umesto da se odreknu svojih ubeđenja.

Roman počinje novembra 1938. kada Marijana fon Lingenfels supruga naslednika poslednjeg grofa postaje gospodarica zamka Lingelfes i otkriva da muž pripada grupi koja planira atentat na Hitlera.

Muž joj je oficir Abvera, ali sa dvojicom svojih prijatelja Konijem Fledermenom i Poljakom Pjotrom Grebereno odlučuju da organizuju atentat na Hitlera, ali bivaju uhvaćeni i pogubljeni. Njegova udovica im je obećala da će im pronaći porodice i starati se o njima i tako se u oronulo zamku okupljaju Benita i Anja koje sa Marijanom dele sve što im donosi okupaciju od strane saveznika.

Priča seže sve do 1991. kada na videlo izlaze dugo čuvane tajne i mučni događaji iz prošlosti.

Da li će tri žene naći snage da oproste jedna drugoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.