U trendu

Roman Ijana Makjuana „Mašine kao ja“

BEOGRAD – Ime Ijana Mekjuana nije nepoznato srpskim čitaocima jer su srpski izdavači do sada preveli desetak romana izbirki priča, a sada je izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ objavila njegov novi roman“Mašine kao ja“.

Roman je štampan u Velikoj Britaniji 2019. godine a na srpski ga je preveo Vladimir D. Janković.

Makjuan je dobitnik nagrade „Buker“, a imao je šest nominacija za tu nagradu i pored još nekih uglednih prizanja veoma je popularan jer vešto kombinuje nekoliko žanrova od naučne fantastike do trilera.

Radnja romana „Mašine kao ja“ odvija se u alternativnom Londonu iz osamdesetih godina 20. veka.Čarli, koji ima 32 godine, tumara kroz život i izbegava stalno zaposlenje. Zaljubljen je u Mirandu, štarmantnu i inteligentnu studentkinju koja stanuje u stanu iznad njegovog i krije strašnu tajnu.

Stekavši izvesnu svotu novca, Čarli kupuje Adama, androida iz prve serije tek usavršenih sintetičkih ljudskih bića.

Potom sa Mirandom oblikuje Adamovu ličnost.

To je gotovo savršeno ljudsko stvorenje.Odlikuje se snagom, lepotom, i pameću i ubrzo se obrazuje ljubavni trougao čiji će se akteri suočiti s dubokim moralnim nedoumicama.

Novi roman Makjuana je istovremeno zabavan i subverzivan i postavlja temeljna pitanja: šta je to što nas čini ljudima? Naša dela ili naš unutrašnji život ? Može li mašina razumeti ljudsko srce? Ova provokativna i uzbudljiva pripovest opominje nas na našu sposobnost da stvaramo ono što nećemo biti kadri da kontrolišemo.

Prema rečima kritičara časopisa „Pablišer vikli“, „roman nagoni čitaoce na razmišljanje … i sve vreme nas iznenađuje.. ovo je intrigantan roman o ljudima mašinama i onome što čini suštinu ljudskog bića“.

„Kirkus rivju“ je napisao da je „Makjuan uneo humor i značajnu etičku raspravu u ovu priču o veštačkoj inteligenciji koja nas upozorava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.