U trendu

Roman „Mesečev kamen“ Islanđanina Sjona

Sa Islanda koji ima manje od pola miliona stanovnika stižu internacionalno uspešni umetnici, među kojima je pisac Sjon (Sigurjon B Sigurdson) kome je „Geopoetika“ objavila novi roman „Mesečev kamen“, u prevodu na srpski sa islandskog Ane Stanićević.

Izvršsni urednik „Geopoetika“ Jasna Sibinov Novaković podsetila je da je ovaj izdavač bio prvi strani koji je 2005. preveo Sijonov roman „Ptičje mleko“. Do sada su njegove knjige među kojima ima, pored romana, zbirke poezije, pozorišne komade i knjige za decu.

Za „Ptičije mleko“ Sjon (55) je dobio nagradu Nordijskog saveza za književnost dok je roman „Kitove čeljusti“ ušao u uži izbor za nagradu Impak-Dablin i nagradu britanskog lista „Indipendent“.

Njegova trilogija “ Kodeks“ u svom konačnom obliku objavljena je na islandskom 2016 godine.

Pesnik, libretista i tekstopisac Sjon je objavio devet pesničkih knjiga, libreta za četiri opere i tekstove za muziku mnogih izdavača.

Za pesmu „Ples u tami“ koja je bila nominovana 2001 za Oskara, a pevala je Bjork, tekst je pisao Sjon. Autor za tekst pesme „Okeanija“ koju je Bjork pevala na svečanom otvaranju Olimpijskih ogara u Atini 2004. takođe je bio Sjon.

Roman „Mesečev kamen“ se zbiva 1918. u Rejkjaviku tokom erupicije vulkana Katle koja je prava elementarna katastrofa.

Iako rat nije dotakao Island, ostrvska zemlja je te godine dobila nezavisnost a pogodila ju je edpidemija španske groznice koja je ubila značajan broj stanovnika inače slabi naseljenog ostrva.

Novakov-Sibinović je podsetila da je Sjon bio osnivač jedne vrste nadrealizna i da je glavni lik u ovom romanu „dečak koji nije nikada postojao“, a živeo je u filmovima koji su bili jedina zabava na ostrvu gde su postojala dva bioskopa i svake sedmice su menjala repetoar tri puta.

Sjon, istakla je Novakov Sibinovićeva, poznat po škrtosti na rečima, zida priču o istoivremenom životu i smrti, realnosti i mašti, tajnama i otkrićima, istoriji homoseksualizma a iznad svega istražuje načine na kojje fantazija oblikuje stvarnost i kako snovi i mašto snažno utiču na svakodnevicu.“

Američki „Vašington post“ je za Sjona napisao da „piše kao čovek pod činima, inspirisan mistikom i magijom, kao i ogromnom elokvencijom, mangupe je prve klase“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.