U trendu

Roman „Na putu srebra“ Gordane Maletić u izdanju Pčelice

ČAČAK – Za sve koji vole istoriju, avanturu, misteriju, renesansu…izdavačka kuća Pčelica je objavila novi roman Gordane Maletić „Na putu srebra“, saopštili su iz ove izdavačke kuće.

Radnja romana počinje u renesansnoj Veneciji 15. veka, a zatim prati putovanje glavnih junaka od Venecije, preko kratkog boravka u Dubrovniku i putovanja kroz Crnu Goru do Novog Brda, tada poznatog i bogatog rudarskog grada.

Kompozicija je linearna, prati tok putovanja i ovo delo svrstava u red velikog broja književnih ostvarenja koja svoju kompoziciju zasnivaju na modelu Homerove Odiseje.

Autorka takvu naraciju često prekida kako bi napravila funkcionalnu digresiju i dala opis nekog poznatog arhitektonskog zdanja, predela, umetničkog dela, odevnog predmeta ili garderobe.

Na taj način se prenosi autentični duh vremena, koji je autorka očigledno upoznala bolje od prosečnog poznavaoca renesanse.

Tome treba dodati i nematerijalne elemente renesanse koji su pođednako važni kao i ovi materijalni.

Gordana Maletić u nekoliko epizoda koje doprinose mističnosti, ali i formiranju preciznije slike o duhu vremena, provlači napredak nauke, primenu naučnih otkrića u pomorstvu što omogućava njegov napredak i geografska otkrića, ali i konzervativne krugove koji sputavaju napredak.

Na taj način, a prilično nenametljivo, Gordana Maletić je upotpunila sliku renesanse.

Iako ga sa pođednakim interesovanjem mogu čitati i odrasli i deca, ovo je ipak roman namenjen deci i mladima.

(Tanjug)

Napišite komentar