U trendu

Roman „Sin“ Alehandro Palomasa

BEOGRAD – Izdavacka kuća „Kosmos“ upravo je objavila roman španskog pisca Alehandra Palomasa „Sin“, koja je uvrštena među dečje knjige, ali trebalo bi je preporučiti i odraslim čitaocima, posebno onima koji imaju decu.

Palomas ima nekoliko objavljenih knjiga, ali „Sin“ je osvojio uglednu nacionalno nagradu za decu i mlade i nagradu „Hoakim Rujra“, dok su mu ostale knjige ulazile u uži izbor za neka druga španska priznanja, ali nije ih za sada osvajao.

Ako je suditi po „Sinu“, prvom koji je objavljen na srpskom, sigurno će osvojiti još neka priznanja.

Za sada je knjiga prevedena na deset jezika, ali sigurno će biti još prevođena, jer je u pitanju delo u kome će uživati ne samo mladi, već pripadnici svih generacija.

Glavni junak jeste decak koji ima devet godina, ali sama priča je tako pisana da će dirnuti emocije pripadnika svih generacija.

GIljermo, koga kratko zovu Gilje, retko je introvertno dete koji se u školi druži samo sa simpatičnom devojčicom iz Pakistana Nasijom.

NJegovo prijateljstvo grubo prekidaju roditelji, jer njeni smatraju da nije primereno ženskom detetu da se druži sa dečakom.

Gilje živi sa ocem koji je bio avio-mehaničar, a sada je bez posla, dok mu je majka stjuardesa i živi u Dubaiju.

Dečaku veoma nedostaje majka, koja se trudi da putem pisama ostane u bliskom kontaktu s njima i trudi se da mu barem na taj način pokaže koliko ga voli.

Umesto da, kao svi njegovi vršnjaci, igra fudbal na poljančetu, Gilje voli da čita. Omiljeniji lik mu je Meri Popins, a Gilje je uveren da se radi o stvarnoj ličnosti i sanja da bi i on mogao da stekne osobine koje poseduje njegova junakinja, pre svega da leti.

On ima veoma dobru učiteljicu Sonju i savetnicu Mariju koje naslućuju da Gilje skriva neku tajnu i da je zato do te mere povučen i nekomunikativan.

Pošto je to ipak pre svega knjiga namenjena mladima, ovim dvema plemenitim ženama polazi za rukom da Gilja i njegovog oca nauče da postanu bliski i tako obojica otkrivaju koliko su snažno povezani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.