U trendu

Roman Vesne Aleksić „Sazvežđe violina“

BEOGRAD – U kulturnom centru „Grad“ održana je promocija novog romana „Sazvežđe violina“ književnice za decu i omladinu Vesne Aleksić u izdanju „Kreativnog centra“.

Knjigu je ilustrovala Maja Veselinović.

O knjizi su govorile, pored autorke, književni kritičar Jovan Ljuštanović, urednica bloga „Cvrkutanje“ MIlica Lazarević Jelić, a moderator je bila urednica izdavačke kuće“Kreativni centar“ Anđelka Ružić.

„Iskrenost i jednostavnost su gorivo za knjige za mlade, za sve dobre knjige. Ako ove vrline progovaraju kroz neki lik a da se pritom ne oseti prisustvo pisca u njemu, već da lik bude toliko životan kao da je sam sebe stvorio, kao da je sam ušetao među stranice, e to je opet mrak! Zanat! Vrh! Čitaoci se najčešće vezuju za takve likove“, istakla je Vesna Aleksić.

Priča, prema rečima autorke, počinje ovih naših dana kada već zrela umetnica na violini Ana putuje sa uspešne turneje po Beligiji i Holandiji kući u Beograd.

„Tokom koncerata je nosila naočare za čitanje nota samo dok svira. Imala je pankersku frizuru, volela je Mocarta i grupu Kleš. Tijana, njena cimerka, volela je Vivaldija, Zagora i – Anu. Zajedno, čekao ih je veliki obećani svet muzike, koncerata, putovanja, slave… Ali taj svet počinje nezadrživo da se menja posle pada Berlinskog zida kada njih dve imaju desetak godina“, ispričala je Vesna Aleksić. .

Prema rečima kritičara LJuštanovića, „ova knjiga je nežna i uzbudljiva priča o odrastanju u vreme pojave grandža, prvih video-igrica i zlokobnog prelivanja borbe dobra i zla iz stripova u pravi život, u kojem se pojavljuju mnogo opasniji likovi od Džimija Gitare, Mortimera i Čoveka s Hiljadu Lica… Ova priča upire prstom u veliki svet, u kojem ništa nije čisto i savršeno. Osim Baha“

. „Uspomene Tijane rođene 1980. vraćaju čitaoca u vreme pada Berlinskog zida kada je u domovini naših junaka i junakinja počeo raspad zemlje uz krvoproliće“, nastavio je LJuštanović i dodao da je to vreme kada je odrastala „generacija X – dece“.

Danas, podsetio je, „to su zreli ljudi koji se sećaju prvih glomaznih kompjutera, video-igrica sa džojstikom i besomučnog krčanja prilikom priključivanja na internet“.

„Odrastali su u ratovima i demonstracijama, uz dobru muziku, filmove i stripove. Bili su svedoci prekrajanja atlasa i još kao deca vojni i politički komentatori, kao i muzički i modni. Bili su zaljubljenici u svoje snove i istovremeno njihovi zarobljenici, kao što se to događa u svačijoj mladosti“, rekao je LJuštanović.

Vesna Aleksić postavila je pitanja „kako je u tim uzburkanim vremenima, kao sa stranica crno-belih stripova, došlo do velikog izlivanja zla u stvarnost, kako to zlo još oblaže živote i kako mu se može, kako pronaći nevidljivo sazvežđe u sveopštoj tami? To su samo neka od pitanja na koja pokušava da odgovori ova nežna i u isti mah opora priča, namenjena novoj generaciji, koja takođe ima pravo na snove, ali i na neke odgovore“.
„Ovaj roman, koji je zapravo sazvežđe jedne mladosti, istovremeno je i skrovište želja, otkrivanje sveta, istraživanje sebe, one beskrajne muzike u sebi, koja postaje naša najveća snaga, i uteha, i oružje, po potrebi. Naš smisao, u stvari. U njoj živi i grupa Kleš, i Amsterdam, i optimizam, i dodiri koji menjaju tok naše budućnosti, osmesi jači od svake podrške, putovanja, ustajali bioskopski mrak, savršeno tlo za klijanje u zvezdama zapisane ljubavi.A to sigurno znate, neke ljubavi jednostavno se dese, i mi tu ne možemo ništa? Osim da naučimo da, uprkos svemu, nastavimo da volimo, tu gde smo se, i kako smo se zatekli“, ocenila je priču Milica Lazarević, sa književnog bloga „Cvrkutanje“.
„Odrasli, nemojte biti sebični da zadržite ovu knjigu samo za sebe. Dajte je deci čim vidite da su se ozbiljno zapitala nad životom. Ovo je roman koji će biti zanimljiv svim tim zapitanim mladim čitaocima koji bi voleli da znaju kojim putem treba da krenu u životu, kao i onima koji možda znaju kojim putem bi hteli da krenu, ali nisu sigurni imaju li snage za to u svetu u kome živimo. Podelite suze čitalačke s vašom decom – bilo kog da su dvocifrenog uzrasta, razumeće“, rekla je ona.

„Razumeće i treba na vreme da počnu da se spremaju za ono što ih čeka posle nas. Čak i dete oseti kad vremena ne slute na dobro, i kad u okruženju počne da nestaje fizička i duhovna hrana, a strah se useljava u svakodnevicu. Sazvežđe violina je knjiga koja ozbiljno upozorava – ne popuje pritom i priča nam o vrlo lepim stvarima, ali ozbiljno upozorava: zbog olakog sejanja straha opet dolazi vreme u kome ćemo svi doživeti dosta loših stvari. Muzika će verovatno i dalje o(p)stati, lepi trenuci postojaće i dalje, ali neke rane boleće zauvek, kao kolateralna šteta u svetu koji bezglavo srlja u neizvesnost“, napisala je Aleksandra Gubaša,sa književnog bloga „Knjigoskop“
i dodala „Predivna knjiga!.“
Vesna Aleksić bavi se književnošću za decu i mlade, a svoje prve tekstove napisala je za „Politiku za decu“. Dosad je objavila jedanaest romana, dvanaest knjiga pripovedaka i šest slikovnica, a većina tih naslova doživela je više izdanja. Autor je i monodrama, dve pozorišne predstave i više radio-drama za decu, kao i jedne igrane TV serije.

Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti za decu. Piše i u književnoj periodici o književnosti i prikazuje nove knjige za mlade u časopisima.
Piše i za odrasle, ponekad samo, kad mora. „Kreativni centar“ dosad je objavio deset knjiga Vesne Aleksić, među kojima su najpoznatije: „Krokodil peva“, „Dođi na jedno čudno mesto“, „Lovac na maslačke“ i „Cimet meda“.
Ovoj ljupkoj knjizi promociju su dopunile dve sjajne violinistkinje, Katarina Aleksić i Katarina Popović iz ansambla „Beogradski barok“ koje sviraju na instrumentima s kraja 17. i početka 18. veka. Vesna Aleksić svira na violini koja je autentični barokni instrument koji je stigao iz Istočnog Berlina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar