U trendu

Sajam galerista u Parizu slavi 20 godina

Više od 140 galerija iz 22 zemlje sa Švajcarskom kao počasnim gostom učestvuju na sajmu galerista savremene umetnosti „Art Paris Art Fair“ u Gran paleu u Parizu koji ove godine slavi 20 godina.

Ove godine izložba Art Paris Art Fair ima 48 odsto novih galerija i 44 odsto stranih galerija sa novim zemljama kao što su Kanada, Portugal, Rusija, Kuvajt, Češka i Saudijska Arabije. Sajam galerista u Gran paleu zatvara se sutra.

Za 20 godišnjicu sajma galerista generlani komesar Gijom Pian je zatražio od umetničkog kritičara Fransoa Pirona da izabere 20 francuskih umetnika medju projektima galerija koje učestvuju u izložbi.

Švajcarska kao počasni gost ovogodišnje izložbe predstavila je petnaestak galerija. Gijom Pens je poverio istoričarki umetnosti Karin Tiso da izabere stotinak švajcarskih modernih umetnika koji su dobro predstavljeni kako u švajcarskim tako u evropskim galerijama.

„Sa jednim muzejom na 7.630 stanovnika i više od 270 prostora delimično ili potpuno posvećenih savremenoj umetnosti Švajcarska je na vrhu liste po gustini kulturne ponude“, rekla je Karin Tiso. Ona je podsetila i da je Art Bazel, takodje najposećeniji sajam savremene umetnosti na svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.