U trendu

Sajam knjiga u Frankfurtu u znaku kontroverzi, migranata

Najveći sajam knjiga na svetu – frankfurtski – počinje u sredu okružen kontroverzom zbog poziva Irana svim muslimanskim zemljama da bojkotuju sajam jer je pisac Salman Ruždi pozvan da učestvuje.

Organizatori Sajma knjiga u Frankfurtu ostali su pri svojoj odluci da Ruždi govori na sajmu, navodeći da je sloboda izražavanja ključna tema ovogodišnjeg okupljanja pisaca i izdavača.

„Oseća se snažna politizacija ove godine i sloboda izražavanja biće ključna tema“, rekao je direktor sajma Jurgen Bos 10 meseci posle napada na francuski satirični nedeljnik „Šarli Ebdo“.

Sajam će biti kontroverzniji nego ikad budući da će na sutrašnjoj konferenciji za medije govoriti Ruždi kome je ucenjena glava zbog „Satanskih stihova“.

Tadašnji iranski vrhovni lider ajatola Homeini izrekao je fatvu rekavši da britanskog pisa treba ubiti, zbog čega se Ruždi krije a britanska vlada ga je stavila pod policijsku zaštitu.

Teheran je prošle sedmice najavio da će bojkotovati frankfurtski sajam, i pozvao druge muslimanske zemlje da urade isto, jer „pod izgovorom slobode izražavanja poziva osobu koju mrze u islamskom svetu i daju Salmanu Ruždiju priliku da javno govori“.

Ironično je što je gost sajma ove godine Indonezija, zemlja sa najvećom muslimanskom populacijom na svetu.

Oko 70 pisaca iz ove zemlje prisustvovaće sajmu. Teme barijera, granica i borbe protiv ekstremizma dominiraće tokom tri dana diskusije sa 20 pisaca iz celog sveta.

Cilj diskusije, koja se organizuje drugu godinu za redom pod nazivom „Frankfurt otkriveno“ je da se prikupe ideje kako bi se uticalo na političko mišljenje.

Ove godine oko 7.300 izlagača će biti prisutno na sajmu čiji koreni sežu do srednjeg veka i Gutenbergove štamparije, kao i oko 300.000 posetilaca.

Uz Ruždija, očekuje se prisustvo brojnih međunarodno poznatih autora poput Kena Foleta, Izabele Aljende, Jusila Aldera Olsena, prenosi AFP.

Sajam će biti prilika i za izdavačku industriju da potraži nove ideje za privlačenje mlađe publike. Predstavnici onlajn prodavnice Amazon učestvovaće na diskusijama na sajmu koji se otvara 14. i traje do 18. oktobra.

U međuvremenu, Nemačka u koju se sliva na hiljade migranata sa Bliskog istoka podeliće beslatne ulaznice i organizovati posete sajmu za njih a pitanje prisustva kulturnih sadržaja u izbegličkim kampovima biće takođe tema diskusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.