najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Samostalna izložba Vladimira Veličkovića u Kanadi

0

OTAVA, 3. jula 2015. (Beta) – U Otavi je otvorena samostalna izložba jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih slikara Vladimira Veličkovića, prva u prestonici Kanade, a druga u toj zemlji.

Izložba je priređena u novoj galeriji Alfa Art (Alpha Art) u istorijskom, umetničkom i trgovačkom jezgru Otave, na stotinak metara od Nacionalne galerije Kanade.

Izložbu je otvorio ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu. On je Veličkovića predstavio kao dvostrukog, srpskog i francuskog akademika, istaknutog predstavnika “Nove figuracije” u svetu slikarstva.

Osim ambasadora Francuske Nikolasa Šapuisa (Nicolas Chapuis) i drugih ambasadora, otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Otave Džim Votson (Jim Watson).

Otavska postavka ulja na platnu, slika na papiru i drugih radova deo je Veličkovićeve kanadske premijerne tromesečne izložbe održane u geleriji 1700 La Poste u Montrealu od 21. marta do 21. juna.

Prema rečima generalnog menadžera Rože Lupiena (Roger) ta izložba izazvala je veliko interesovanje u umetničkim i medijskim krugovima u Montrealu, ali i kod svih ljubitelja umetnosti.

“Izložbu je videlo 5.000 posetilaca, od umetnika, likovnih kritičara i drugih istaknutih ljudi Montreala do učenika i studenata u grupnim posetama”, kazao je Lupien.

U izjavi za Betu direktorka otavske galerije Alfa Art Edit Betkovski (Edith Betkowski) najavila je mogućnost da jedno od Veličkovićevih remek dela, slika “Vatra” (Fire), duga čak pet metara, koja zbog veličine u Otavi nije mogla biti izložena, postane deo stalne internacionalne postavke Nacionalne galerije Kanade.

Sliku je, s namerom da je pokloni, već otkupio jedan darodavac, ali će u medjuvremenu, zbog duge procedure, verovatno biti izložena u muzeju u Kvebeku.

U Nacionalnoj galeriji Kanade Veličković je već zastupljen jednog malom litografijom “Ovo nije krava” otkupljenom pre četiri decenije (1975), a koja predstavlja slikarevo vidjenje (poster) majskog revolta studenata u Parizu 1968.

Izložba u galeriji Alfa Art koja uključuje i luksuzan katalog-monografiju sa montrealske premijere kao i DVD o slikaru i njegovim radovima traje do 26. jula.

Rodjeni Beogradjanin Vladimir Veličković (1935) diplomirao je arhitekturu, ali se proslavio kao slikar. Od 1966. zzivi i stvara u Francuskoj, profesor je na Likovnoj akademiji u Parizu, član francuske Akademije lepih umetnosti i član SANU.

Dobitnik je najvišeg francuskog odlikovanja iz oblasti kulture i umetnosti. Izlagao je širom Evrope u najznačajnijim muzejima i galerijama uključujući pariski Nacionalni muzej moderne umetnosti, Muzej moderene umetnosti MOMA u Njujorku, Kongresnu biblioteku u Vašingtonu i dr.

 

 

 

(Beta)

Pogledajte i...

Napiši odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.