U trendu

„Sanjari“ premijerno 14. decembra na sceni Ujvideki Szinhaz

NOVISAD – Predstava „Sanjari – fantazmagorija jedne revolucije“, u režiji Roberta Lenarda, biće premijerno izvedena u petak, 14. decembra, u Novosadskom pozorištu Ujvideki Szinhaz, najavili su danas iz pozorišta.

Ko su danas sanjari o kojima govore „Sanjari“, ima li tih ljudi od onog sveta koji su još uvek toliko nevini da veruju u promenu sveta na bolje, šta je danas, u vremenu tolike i takve otupljenosti, istinska pobuna i jesmo li, zarad najbanalnije malograđankse komotnosti, spremni za nju…

Ima li te pobune u pozorištu, tom imaginarnom prostoru slobode, na sva ova pitanja pokušaće da odgovori predstava „Sanjari – fantazmagorija jedne revolucije“.

Reditelj predstave kaže da se ove godine navršava pet decenija od kulturno-seksualne revolucije 1968. godine.

„Ta revolucija je umrla, njeni učesnici su postali, ili teroristi, ili uzorni građani novostvorenog kapitalizma. Poslednja globalna pobuna je misterija i dan danas, ali upravo ta misterija nudi i mogućnost da se zamisli jedna nova, bolja, još suludija revolucija. I to danas, u imaginarnom prostoru pozorišta“, kazao je Lenard.

„Sanjari“, i knjiga Žilbera Adera, i istoimeni film Bernarda Bertolučija su intimne priče, privatne seksualno-intelektualne revolucije koja je paralelna sa velikim događajima izvan zidova građanskog stana.

U predstavi igraju Emina Elor, Daniel Gombož, Bence Salai, Terezia Figura, Agota Ferenc, Daniel Husta i Ištvan Kereši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar