U trendu

Saradnja izraelske nacionalne biblioteke sa Guglom

JERUSALIM – Nacionalna biblioteka Izraela sarađuje s Guglom na digitalizaciji 120.000 knjiga iz njene obimne kolekcije jevrejskih tekstova i postavljanju na internet za javnu upotrebu.

Biblioteka je u saopštenju ove nedelje navela da će njen doprinos značajno povećati procenat tekstova na hebrejskom jeziku na Guglu, preneo je AP.

Nacionalna biblioteka već je počela transport 50.000 knjiga do Guglovog centra za digitalizaciju u Nemačkoj, koristeći kontejnere u kome se kontroliše klima.

Još 20.000 knjiga biće skenirano u biblioteci zbog njihove retke ili osetljive prirode.

Knjige su digitalizovane prema temama: hebrejske knjige za školsku decu u prevodu na jidiš, italijanski prevod „Romea i Julije“ i članci iz Berlina o istoriji Jevreja u Kočinu, u Indiji.

„Kako za nacionalnu biblioteku, tako i za državu Izrael i jevrejski narod širom sveta, mi vidimo kao centralni element naše misije, posebno u digitalnom dobu, da otvorimo, besplatan, univerzalni pristup što većem broju jevrejskih i hebrejskih tekstova da bi ga koristila i uživala u njemu raznolika publika širom sveta „, rekao je Joel Finkelman, kustos u Nacionalnoj biblioteci Izraela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.