U trendu

Sarajevo: Najbolji film „Srbenka“,glumac festivala Leon Lučev

SARAJEVO – Hrvatski film reditelja Nebojše Slijepčevića „Srbenka“ proglašen je za najbolji dokumentarni film 24. Sarajevo Film Festivala (SFF), dok je Leon Lučev poneo titulu najboljeg glumca za ulogu koju je ostvario u filmu iz Srbije „Teret“ u režiji Ognjena Glavonića.

Žiri kojem je predsedavala Leena Pasanen, direktorka festivala dokumentranog filma iz Lajpciga, ocenio je da je Slijepčevićev film zaslužio nagradu zbog svog intrigantnog suočavanja s teškim pitanjima iz prošlosti, prenosi regionalna televizija N1.

Film „Teret“ u kojemu je glumio Leon Lučev koji je nagrađen „Srcem Sarajeva“ za najboljeg glumca otvara pitanje sučavanja s ratnim zločinima i njihovim posledicama.

„Ovo je bio najteži film i najteža tema kojom sam se bavio. Radilo se o odgovornosti prema ljudima“, kazao je Lučev iskazujući pri tom posebnu zahvalnost reditelju Ognjenu Glavoniću.

Predsednik žirija koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, iranski reditelj i dvostruki dobitnik Oskara Ašhar Farhadi, objavio je kako je za najbolji film proglašeno bugarsko ostvarenje „Aga“ reditelj Milka Lazarova, koji govori o ljubavi dvoje ljudi koji žive u dalekim i nepreglednim ledenim pustinjama a pri tom gaje istinsku toplinu i ljudskost u međusobnim odnosima.

Za najbolju glumicu sarajevskog festivala proglašena je Mađarica Sofija Žamozi za ulogu u filmu „Jedan dan“ i u kojem glumi 40-godišnjakinju izgubljenu među brojnim porodičnim obvezama.

Za najboljeg reditelja proglašena je Jona Uričaru za rumunski film „Limunada“.

U kategoriji kratkog filma žiri je za najbolje ostvarenje proglasio film „Dah“, debitantsko rediteljsko ostvarenje sarajevskog glumca Ermina Brave.

Na ovogodišnjem festivalu, publika je videla rekordnih 266 filmova iz 54 države, a procena organizatora je kako je sve te filmove videlo oko 100.000 gledalaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.