U trendu

Saši Đorđeviću nagrada Fonda Nikole Trajkovića

BEOGRAD – Nagrada Fonda Nikole Trajkovića pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti pripala je Saši Đorđeviću za prevod knjige poezije s novogrčkog jezika „Skupljačica mina“ Efrosini Manda Lazaru, u izdanju „Trećeg Trga“ i „Čigoja štampe“.

Žiri koji su činili Dejan Ilić (predsednik), Biljana Isailović, Vera Horvat, Miloš Konstantinović i Goran Petrović, razmotrio je knjige prevedene poezije na srpski jezik objavljene tokom 2016. i 2017. godini i jednoglasno doneo odluku o ovogodišnjem laureatu.

Saša Đorđević je rođen u Boru.

Diplomirao je 2005. godine na Katedri za neohelenske studije Filološkog fakulteta u Beogradu.

Upisao se postdiplomske studije 2006. na Kiparskom univerzitetu u Nikoziji, kao stipendista fondacije „Levendis“ i stekao zvanje magistra novogrčke filologije u junu 2009.

Te iste godine primljen je na doktorske studije iz neohelenistike na Kiparskom univerzitetu.

Predavao je savremenu grčku književnost na Katedri za neohelenske studije Filološkog fakulteta u Beogradu od 2009. do 2016.

Od septembra 2016. godine bio je angažovan kao stipendista-saradnik na Katedri za vizantijske i neohelenske studije Kipaskog univerziteta u Nikoziji, a od septembra 2018. predaje savremeni grčki jezik na istom univerzitetu kao naučni saradnik.

Sarađivao je na raznim naučnim projektima na Kipru.

Od 2014. prevodi savremenu grčku književnost na srpski jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.