U trendu

Savamala u gostima od sutra u Pedagoškom muzeju

BEOGRAD – Koncertom grupe „Ulični psi“, koji će svirati strane i domaće rok hitove osamdesetih godina, sutra u dvorištu Pedagoškog muzeja počinje program „Savamala u gostima“, deo manifestacije „Savamalske kulturne svečanosti“

Predrag Milojević iz Tangram centra podseća da su pre šest godina sa Etnografskim muzejom pokrenuli „Savamalske kulturne svečanosti“ i dodaje da im se ove godine pridružuje Pedagoški muzej, tako da će u Pedagoškom muzeju biti „Savamala u gostima“, a u Manakovoj kući „Manakovo kulturno leto“.

Ideja je krenula od interaktivne izložbe šešira u Manakovom dvorištu u „Noći muzeja“ koja je privukla veliku pažnju i odlučili su da tokom leta ponude Beograđanima i gostima šarenoliki kulturni program u više segmenata – „Bioskop u gostima“, „Savamalski koncerti“, „Poetska Savamala“, „Teatar na Đumruku“.

Program u Pedagoškom muzeju obuhvatiće projekcije filmova „Ćirilo i Metodije“ Petra Nikolaeva, „Vi idite, a ja neću“ Aleksandra Hadži-Đurovića, „Tihi kutak Hristov“ Radoslava Jevrića sa Nebojšom Glogovcem u jednoj od uloga, kao i „Profesor i ludak“ P.B. Šermana i „Uništiteljka“ Karin Kusame.

Svi muzički žanrovi biće zastupljeni na „Savamalskim koncertima”, od operskih arija, preko popa, džeza i evergrina, pa do etna, a prof. Miloš Nikolić će održati radionicu posvećenu kavalu i gajdama.

Pozorišni program orjentisan je na domaće komediografe pa će tako publika imati priliku da pogleda predstave “Kovači” Miloša Nikolića u režiji Bore Nenića (Bag teatar), “Zajednički stan” Dragutina Dobričanina u režiji Sofije i Isidore Ristić (Pozorišna trupa Artisti), “Pokondirana tikva” u režiji Vesne Stanković (Pozorišni studio BIS) i “Mandarina sve pogadža” Jovana Ljubenovića u izvedbi Marije Masal.

Milojević je skrenuo pažnju na poetske večeri – prve večeri Vitomir Vico Dardić će govoriti Njegoševe stihove, a druge stihove orjentalnih pesnika.

Prvi put manifestacija će imati program za decu koji će obuhvatiti dečje poetsko veče “Pačja škola” i predstavu “Cvrnekapa” Pan teatra.

Direktor Pedagoškog muzeja Slobodan Vuksanović je istakao da će, zahvaljujući “Manakovom kulturnom letu”, “Otvorenom letnjem bioskopu”, “Muzičkim školama Srbije”, do 1. septembra u dvorištu svakodnevno imati bioskop, pozorište, koncerte i književne promocije.

“Tako smo od Pedagoškog muzeja napravili ustanovu kulture umesto dosadašnje prakse da se ovaj prostor koristi kao privatni parking i mesto za kuvanje pasulja u kazanu. Drugim rečima, od ružnog pačeta napravili smo belog labuda u strogom centru Beograda”, rekao je Vuksanović.

Ceo program će se odvijati u dvorištu Pedagoškog muzeja, osim u slučaju kiše kada će biti u sali, a cena ulaznice je 300 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.