U trendu

Savin: Igrao je s velikim posvećenjem i živeo za pozorište

BEOGRAD – Napustio nas je istinski pozorišni čovek koji je sa mnogo entuzijazma igrao male i velike uloge i umeo da oživi značajne istorijske ličnosti, kazali su sagovornici Tanjuga Egon Savin, Radoslav Zelenović i Milan Vlajčić povodom smrti glumca Miodraga Radovanovića.

Pozorišni reditelj Egon Savin je napomenuo da je Radovanović bio izuzetno važan glumac za istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta jer je pre svega bio odan teatarskoj umetnosti.

„Igrao je sa velikim posvećenjem i prosto je živeo za pozorište. Radovanović pripada generaciji glumaca koja je obeležila istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta. sa druge strane publika ga pamti po izuzetnim ulogama na televiziji i filmu. Napustio nas je istinski pozorišni čovek koji je sa mnogo entuzijazma igrao male i velike uloge“ kazao je Savin.

Dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, sada upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je Radovanović spadao među odabrane glumce koji su uspevali da ožive značajne istorijske ličnosti.

„Igrao je Mrgud i Nikolu Pašića, Milutina Milankovića, Generala Ždanova…Iza njega je izuzetna filmografija jer je pripadao generaciji glumaca koji su na ubedljiv način uticali na stvaranje Jugoslovenske kinematografije“ kazao je Zelenović.

Dodao je da većina ljudi kada pomisle na Radovanovića prvo se seti njegove uloge Šicera u televizijskoj seriji „Salaš u Malom ritu“.

„Radovanović se u ulozi Šicera pojavljuje u drugoj polovini serije dok je u filmu u glavnoj ulozi uz Slavka Štimca. Njegova je uloga Šicera je genijalna i ostaće upamćena u istoriji televizijskih formata. Napustio nas je izuzetan glumac“, kazao je Zelenović.

Hroničar kulture i publicista Milan Vlajčić kaže da Mrgud nije bio nimalo mgrudan čovek već veliki glumac koji je bio u prilici da odigra važne istorijske ličnosti.

Igrao je, kaže, velikane, a ostaće upamćen po ulozi negativca Šicera u sjajnoj televizijskoj seriji „Salaš u malom ritu“.

„Radovanović je uspeo da predstavi zlo u tom čoveku na specijalan način i približi Šicera naširoj publici. Sa druge strane obeležio je istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta“, kazao je Vlajčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)