Savršen izbor za ljubitelje trilera: Roman „Hladno kao led“

Tes Geritsen, dobitnica nagrade „Nero“, jedna je od najuspešnijih i najpopularnijih savremenih američkih autorki trilera, a sada se u knjižarama pojavio njen krimić „Hladno kao led“ iz serijala o medicinskoj istražiteljki Mori Ajls i detektivki Džejn Ricoli, po kojem je snimljena istoimena hit serija.

Tes Geritsen je Amerikanka kineskog porekla rođena 1953. godine. Iako je odmalena pisala, na nagovor roditelja završila je studije antropologije na Univerzitetu Stenford, a zatim i medicinu na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku. Kao lekar radila je u Honoluluu.

U vreme porodiljskog odsustva vratila se pisanju i odlučila da jednu od svojih priča pošalje na lokalni književni konkurs. Osvojila je prvu nagradu i stekla neophodno samopouzdanje da nastavi sa pisanjem. Godine 1996. posvetila se žanru forenzičkih i medicinskih kriminalističkih romana.

Njene knjige prevedene su na 31 jezik i širom sveta je prodato više od 15 miliona primeraka. Osim nagrade „Nero Wolf“ za roman „Nestala“ i nagrade „Rita“ za roman „Hirurg“, kritičari širom sveta hvale njene romane, a „Pablišers vikli“ proglasio ju je kraljicom medicinskog trilera.

U novom romanu „Hladno kao led“ bostonska medicinska istražiteljka Mora Ajls odlazi u Vajoming na medicinsku konferenciju, gde upoznaje grupu prijatelja i odlučuje da s njima pođe na skijaški izlet. Međutim, kombi će im se zaglaviti na zavejanom planinskom putu, a neće biti nikakve pomoći.

Pošto se bliži noć, društvo nalazi utočište od mećave u zabačenom selu Kraljevstvo Nebesko, gde dvanaest sablasno istovetnih kuća stoje mračne i napuštene. Tamo se desilo nešto strašno: nedovršeno jelo stoji na tanjirima, automobili su i dalje parkirani u garažama, a prethodni stanovnici sela kao da su u zemlju propali, ali tragovi u snegu govore da neko i dalje vreba u ledenoj tami – neko ko posmatra Moru i njene prijatelje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike