najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sećanje na Rafaela (video)

Na današnji dan, 28. marta 1483. godine, rođen je Rafaelo Santi, italijanski slikar, najpotpuniji predstavnik renesansnih ideja u slikarstvu.

Glavne odlike njegovih dela jesu klasična vedrina i uzvišenost misli i osećanja.

Slikao je portrete, religiozne i mitološke kompozicije, a kao arhitekt je, nakon Bramanteove smrti, rukovodio zidanjem crkve sv. Petra u Rimu.

Dela: “Vitezov san”, “Venčanje Bogorodice”, “Bogorodica velikog vojvode”, “Bogorodica dela Kaza Tempi”, “Lepa vrtarica”, “Bogorodica da Filinjo”, “Bogorodica s ribom”, “Bogorodica sa Hristom, između pape Siksta II i svete Varvare ili Sikstinska Madona” (u muzeju u Drezdenu), “Bogorodica u polju”, “Portret Baltazara Kastiljonea”, “Portret pape Julija II”, “Polaganje u grob”…

Bio je omiljeni slikar najpre pape Julija II, pa Lava X, a osnovao je i svoju slikarsku školu i imao darovite učenike kojima je poveravao izradu slika po porudžbinama.

Veliki zadatak poveren Rafaelu bila je dekoracija Stanci u Vatikanu, kao i Lođa – duge pokrivene galerije nad dvorištem sv. Damazija.

Stance oslikavaju prostrane istorijske, religiozne i alegorijske kompozicije: “Prepirka o svetom pričešću ili Trijumf Crkve”, “Atinska škola ili Filozofski disput”, “Parnas”, “Pape Lav I zaustavlja Atilu”, “Izgnanje Heliodora iz hrama”, “Požar Borga”…

Lođe su ukrašene nizom fresaka koje predstavljaju prizore iz crkvene istorije i čine tzv. Rafaelovu bibliju.

Započeo je, ali nije dovršio, jedno od svojih najveličanstvenijih dela – “Preobraženje” – koje je nakon njegove smrti (umro je već u 37-oj godini) dovršio jedan od njegovih najdarovitijih učenika – Đulio Romano.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike