najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sedam predstava na Danima komedije u Jagodini

Festival najboljih komediografskih ostvarenja Dani komedije počinje u nedelju uveče u Jagodini, a do 27. marta biće prikazano sedam predstava pozorišnih ansambala iz Beograda, Užica, Kragujevca, Zrenjanina i Kikinde.

Glumac Ivan Bekjarev dobitnik je nagrade za životno delo “Zlatni ćuran”, koja će mu biti uručena na zatvaranju festivala 27. marta.

Festival će otvoriti predstava “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Biće prikazana predstava “Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera” Milana Jelića, u režiji Marka Misirača i izvođenju Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca.

U takmičarskom programu publika će videti i komade “Prs’o” Remi de Voa, u režiji Olje Đorđević Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina i “Kidaj iz moje kuhinje” Reja i Majkla Kunija, u režiji Andree Lazić i izvodjenju Šabačkog pozorišta.

Za nagradu festivala takmičiće se i predstave JDP-a “Razbijeni krčag” reditelja Igora Vuka Torbice i “Klaustrofobična komedija” Dušana Kovačevića u režiji Darka Bajića, Zvezdara teatra iz Beograda.

Na zatvaranju, 27. marta nastupiće glumci Dadova sa predstavom “Rucante” u režiji Slavenka Saletovića.

Predsednik žirija je teatrolog Raško Jovanović, a članovi glumica Branka Pujić i književnik Živorad Djordjević iz Jagodine, kao predstavnik grada domaćina.

Žiri će odlučivati o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu “Mija Aleksić”, o najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji kojima će pripasti statueta Ćuran.

Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju. Najsmešnija predstava po oceni publike dobiće nagradu “Miodrag Petrović Čkalja” i statuetu “Jovanča Micić”.

Pre formalnog otvaranja festivala u foajeu Kulturnog centra biće otvorena izložba “Putujuća pozorišta u Srbiju od druge polovine 19. veka do 1941, godine”, u organizaciji Pozorišnog muzeja Srbije.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Srbije i Skupština grada Jagodine, a organizator Kulturni centar u Jagodini.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike