U trendu

Ć ekspir festival privukao 4.000 posetilaca

BEOGRAD – Ć esti „Ć ekspir festival“, odrĆŸan od 27. juna do 3. jula u Novom Sadu i Čortanovcima, privukao je oko 4.000 posetilaca i za svaku predstavu, kao i za film na zatvaranju festivala, traĆŸila se „ulaznica viĆĄe“.
Ovaj međunarodni festival, kao i prethodnih godina, i u ovom izdanju okupio je značajne svetske produkcije iz oblasti pozoriơne umetnosti, opravdaơi time ideju da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozoriơnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Ơekspirovo vreme.

Uporedo sa glavnim programom, u kojem su izvedene četiri predstave, odigravao se i prateći program koji je ove godine prvi put obuhvatio i jednu izloĆŸbu i premijeru filma.

U glavnom programu publika je imala priliku da pogleda četiri predstave.

Predstava „Ričard Treći“ u reĆŸiji Aleksandra Popovskog i izvođenju ansambla Gradskog dramskog kazaliĆĄta Gavela iz Zagreba, otvorila je festival u prepunoj Velikoj sali Srpskog narodnog pozoriĆĄta.

Potom su u ambijentu Vile „Stanković“ u Čortanovcima odigrane predstave „Moj Ć ekspir“, „Bura“ i „Bogojavljenska noć“.

Predstava „Moj Ć ekspir“, rađena prema konceptu i zamisli osnivača „Ć ekspir festivala“ Nikite Milivojevića, okupila je značajne glumce iz zemlje i regiona.

Tako su Vojislav Brajović, Miodrag Krivokapić, Svetlana Bojković, Milena Zupančič, Ozren Grabarić, Svetozar Cvetković, Jelena Đulvezan, HadĆŸi Nenad Maričić i Zijah Sokolović sećanjima, pripovedanjima, monolozima, publici predstavili „svog“ Ć ekspira, odnosno svoja iskustva tokom rada na Ć ekspirovim komadima – iskreno, emotivno, duhovito, inspirativno, uzbudljivo, rečju – ĆĄekspirovski.

„Moj Ć ekspir“ je trogodiĆĄnji projekat „Ć ekspir festivala“ u kojem će, kako ističu organizatori, učestvovati oko 30 glumaca.
Trećeg dana nastupio je glumački ansambl Nacionalnog teatra iz Nice sa predstavom „Bura“ u adaptaciji i reĆŸiji Irine Bruk koja je prikazala svoje bajkovito, inovativno, maĆĄtovito, vedro viđenje Ć ekspirovog komada, a izvođenje mađioničarskih trikova samo je doprinelo oduĆĄevljenju i radovanju publike, koja je veoma dugim aplauzom pozdravila sve učesnike predstave.

„Bogojavljenska noć“, u izvođenju „Bridge House Theatre SE20“ iz Londona, u reĆŸiji Gaja Retalaka, takođe je osvojila publiku.

Odlična uigranost i razigranost glumaca, među kojima je nemoguće posebno jednog istaknuti, drĆŸali su paĆŸnju svakog gledaoca do samog kraja predstave.

Scenografija se sastojala od samo četiri stolice, a zahvaljujući vrsnoj simbiozi reditelja i glumaca pred publikom se prikazao straĆĄni brodolom, veličanstveti dvor, vrt, plaĆŸa, hladna i vlaĆŸna tamnica, ĆŸivopisna kuhinja, topla damska odaja…
U okviru pratećeg programa organizovana je izloĆŸba „Ć ekspirova pozornica Joce Savića“, kao tribini čiji su učesnici skrenuli paĆŸnju na značaj koji je Joca Savić imao u evropskoj pozoriĆĄnoj istoriji kao glumac, reditelj Kraljevskog dvorskog i nacionalnog pozoriĆĄta u Minhenu, osnivač čuvene nove Ć ekspirove pozornice i pozoriĆĄni pedagog.

Festival je zatvoren u Kulturnom centru Novog Sada srpskom premijerom filma „Sve je istina“ (All Is True) Keneta Brane čija je radnja smeĆĄtena u 1613. godinu i prati poslednje godine ĆŸivota Vilijama Ć ekspira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.