U trendu

Seksualne neuroze naših roditelja – 100. izvdođenje

BEOGRAD – Na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu 20.decembra će stoti put biti izvedena predstava „Seksualne neuroze naših roditelja“, po tekstu Lukasa Berfusa, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Predstava je premijerno izvedena 30. aprila 2008. godine, a u podeli su bili Vanja Ejdus (Dora), Igor Đorđević (Fini gospodin), Dušanka Stojanović Glid (Dorina majka), Slobodan Beštić (Dorin otac), Miloš Đorđević (Dorin šef), Miodrag Krivokapić (Dorin doktor) i Dobrila Stojnić (Žena, šefova majka).

Jedno vreme, ulogu Dore tumačila je Nada Šargin, a od 28. februara 2015. godine, osim Vanje Ejdus, Igora Đorđevića i Dobrile Stojnić, u podeli su Vanja Milačić (Dorina majka), Zoran Ćosić (Dorin otac), Bojan Krivokapić (Dorin šef) i Branko Cvejić (Dorin doktor).

Berfusov komad je surova, intrigantna priča o inicijaciji jedne mlade žene u svet odraslih, odnosno njenom suočavanju s društvenom stvarnošću.

Za razliku od većine evropskih postavki u kojima se kroz lik Dore razmatra odnos društva prema mentalno zaostaloj deci, u režiji Tanje Mandić Rigonat, koja je uradila i izbor muzike, glavna junakinja nije ilustracija jedne konkretne bolesti ili mentalne poremećenosti, već umetnička slika osobe koja je primorana da se prilagodi društvu.

Komad se igra u prevodu Bojane Denić, Maja Pelević je dramaturg, Aleksandar Denić scenograf, Milena Jevtić Ničeva Kostić kostimograf, dr Ljiljana Mrkić Popović je bila zadužena za scenski govor, a Damjan Kecojević za scenski pokret.

„Seksualne neuroze naših roditelja“ bile su najbolja predstava u sezoni 2007/2008, a Vanja Ejdus je dobila nagradu Narodnog pozorišta i priznanje za glumicu večeri na „Borinim danima“ u Vranju.

Naredne godine, na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Nada Šargin je osvojila nagradu stručnog žirija „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu i nagradu „Mediteran“, koju dodeljuje riječki „Novi list“, dok je Igoru Đorđeviću pripala nagrada „Veljko Maričić“ za najbolju epizodnu ulogu.

Na matičnoj sceni i gostovanjima predstavu je do sada videlo oko 18.000 gledalaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar