U trendu

Serija „Tajne službe Srbije“ uskoro na RTS

BEOGRAD – Dokumentarno-igrani serijal „Tajne službe Srbije“, reditelja Ivice Vidanovića i producentkinje Danke Milošević, uskoro ćemo gledati u udarnom terminu na RTS-u.

Reč je o prvom serijalu o istoriji obaveštajno-bezbednosne službe Srbije, od njenog nastanka do kraja Drugog svetskog rata.

Već su izmontirane tri od 10 epizoda, a u planu je i snimanje drugog ciklusa, koji će obuhvatiti razdoblje od završetka Drugog svetskog rata do danas, prenose „Večernje novosti“.

Direktor Vojnobezbednosne agencije od 2004. do 2014, general Svetko Kovač, napisao je scenario za prvih 10 epizoda.

„Tema serije je nastanak i uloga službi bezbednosti u Srbiji (vojnih i civilnih, obaveštajnih i kontraobaveštajnih), u najvažnijim događajima naše istorije. Mada su obrađeni u knjigama, feljtonima i serijama, ti događaji nisu sagledani iz ugla službi bezbednosti“, objašnjava Kovač, dodajući da ćemo u ovom projektu videti i propuste koje su napravile službe bezbednosti.

„Želimo da prikažemo i istorijske događaje koje su službe mogle da spreče, kao ubistvo kralja Aleksandra, kada su i jugoslovenske i francuske službe znale ne samo da može, već i da će biti izvršen atentat na njega, a nisu preduzeli sve da to spreče“ kaže Kovač.

Producentkinja Danka Milošević otkrila nam je da je serija snimana tako da podseća na dokumentarce Bi-Bi-Sija.

„Sagovornici u dokumentarnom delu su bivši direktori službe, profesori bezbednosti, među kojima su i prof. Andreja Savić, prof. Milan Mijalkovski, kao i novinari koji se bave tom tematikom“, kaže Milošević, ističući da je cilj ovog ostvarenja podizanje nacionalnog duha i jačanje patriotizma.

„Serijal predstavlja analizu istorije tajnih službi koje su delovale na tlu Srbije, a cilj je upoznavanje javnosti sa izazovima sa kojima su se suočavale srpske tajne službe u smeru zaštite i očuvanja srpskog integriteta, državnosti, nacije, identiteta, vrednosti i tradicije. Želimo da prikažemo kako su mnoga tajna zbivanja krojila sudbinu ljudi i srpskog naroda“, kazala Milošević.

Prednost na kastingu imali su glumci koji fizički liče na istorijske ličnosti iz serije, pa će nas Tihomir Stanić, narator, voditi kroz serijal kao tajni agent koji otkriva arhive.

Uloge tumače i Aleksandar Srećković Kubura, Slobodan Beštić, Dragan Bojić, Andrej Šepetovski, Vaja Dujović i drugi, a kostimografkinja je Nena Milovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.